Франция обсъжда конституционна промяна за отнемане на гражданството на осъдени терористи

  • 05 февруари 2016 15:44

  • 1229
  • 0
Франция обсъжда конституционна промяна за отнемане на гражданството на осъдени терористи
© Getty Images/Guliver

Долната камара на френския парламент обсъжда противоречива промяна на конституцията, която предизвика недоволството на правозащитници, но според правителството е от жизненоважно значение за сигурността на страната, предаде ДПА.

Премиерът Манюел Валс защити едно от предложенията пред Националното събрание и призова депутатите да подкрепят отнемането на френското гражданство на лица, осъдени за "сериозни посегателства срещу живота на нацията". Хилядите обиски след терористичните атаки през ноември са позволили да се предотврати още един терористичен заговор, добави Манюел Валс, защитавайки въвеждането на извънредното положение. Смята се, че над 2000 френски граждани са замесени с джихадистки мрежи, базирани в Сирия и Ирак, заяви премиерът, цитиран от Ройтерс. Правителството иска от парламента удължаване на извънредното положение, отбелязва агенцията.

"Терористичната заплаха е тук и няма да си отиде", подчерта Валс пред депутатите, от които правителството иска да удължат извънредното положение до края на май и да променят конституцията, за да може осъдени за тероризъм да бъдат лишавани от френско гражданство. Опасенията от ново нападение влияят на дебата във Франция след серията от координирани терористични атаки в Париж през ноември миналата година, които отнеха живота на 130 души. Повечето от нападателите имаха френско или белгийско гражданство, а някои имаха и двойно мароканско гражданство. Отговорността за атентатите беше поета от "Ислямска държава".

Предложението за отнемане на гражданство на терористи се подкрепя от много консервативни депутати, но е подложено на остри критики от правозащитни организации и клонящи към левия спектър политици. През януари бившата министърка на правосъдието Кристиан Тобира подаде оставка поради несъгласието си с този проект, припомня ДПА.

През трите месеца след атаките в Париж френската полиция е извършила 3289 обиска, арестувала е 341 души, поставила е под домашен арест 407 души и е конфискувала 560 оръжия, 42 от които военен модел. Започнали са 571 съдебни процедури.  Половината от 2000-те души, замесени по някакъв начин с джихадистките мрежи в Сирия и в Ирак са напуснали Франция и са отпътували за региона, а 597 са все още в страната, добави премиерът Валс. Франция е една от страните, чиито самолети бомбардират позиции на "Ислямска държава", която обяви създаването на халифат и обеща да извърши още атентати във Франция.

Плановете за лишаване на лицата с двойно гражданство от френското им гражданство, ако бъдат осъдени за тероризъм, предизвика сериозни противоречия и разделение в управляващата социалистическа партия и заплашва шансовете й за преизбиране следващата година. След много преработки на текста, все още не е ясно дали правителството ще успее да събере достатъчна подкрепа от леви и десни депутати, за да може тя да бъде приета, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

1229 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини