Йенс Столтенберг се срещна с министрите на отбраната от ЕС

  • 05 февруари 2016 15:33

  • 1340
  • 2
Йенс Столтенберг се срещна с министрите на отбраната от ЕС
© Getty Images/Guliver

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна днес в Амстердам с министрите на отбраната на страните от Европейския съюз, за да обсъди с тях засилването на сътрудничеството между алианса и общността за справяне със заплахите за региона, предаде Асошиейтед прес.

"Очаквам с нетърпение да обсъдя с тях как реагираме на една обстановка по сигурността, изпълнена с повече изисквания и предизвикателства", каза Столтенберг преди разговорите. Той приветства обявеното тази седмица решение на правителството на САЩ да предложи четирикратно увеличение на бюджета за американските войски и ученията в Европа като част от усилията на Вашингтон за възпиране на Русия след извършеното от нея анексиране на Крим и намесата й в Източна Украйна, пипе бТА.

Според него това решение е "важен знак и част от приспособяването на алианса към една по-взискателна среда на сигурност". По думите му НАТО внимателно следи развитието на обстановката в Либия, където групировката "Ислямска държава" печели позиции. От 2014 г. в Либия има две съперничещи си правителства като последица от хаоса, обхванал страната след въстанието през 2011 г., при което беше свален от власт и убит диктаторът Муамар Кадафи.

"Това само подчертава колко важно е да се окаже пълна подкрепа на усилията за намиране на политическо решение, за постигане на прекратяване на огъня и за споразумение за правителство на националното единство в Либия", каза Столтенберг.  Според него това ще бъде важна първа стъпка, която да позволи да бъде победена "Ислямска държава". Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви, че е спешно необходимо съперническите фракции в Либия да съставят правителство на националното единство, което впоследствие може да поиска международна помощ за борба с екстремистката групировка, посочва ДПА.

"Либия вече започва да се превръща в място на убежище и действие на "Ислямска държава", каза тя. Външният министър на Франция Лоран Фабиюс, който пристигна в Амстердам за среща на външните министри от ЕС, заяви, че в Либия има между 3 и 5 хиляди бойци на групировката, отбелязва ТАСС.

Последвайте канала на

1340 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
пфу

2016.02.06 | 20:50

2
юрка ги да нападат Русия чифутина му ньеден..
гошо

2016.02.06 | 20:50

1
Тоя НАТОтерорист си въобразява,че ние ще отидем да се бием с руснаците вместо западните европедерасти.Когато руснаците тръгнат,а те ще тръгнат в Европа няма да остане на свобода нито един подобен на тоя гей.Франция и Русия май ще имат обща граница.

Добави коментар

Водещи новини