Ивелина Василева: Приоритет на правителството е опазването на дюните

  • 05 февруари 2016 15:26

  • 1158
  • 0
Ивелина Василева: Приоритет на правителството е опазването на дюните
© Булфото/Архив

Приоритет на правителството е опазването на дюните, това показваме с всичките си действия през годините - и през първия мандат на правителството "Борисов", и досега. Това каза във времето за парламентарен контрол днес министърът на околната среда и водите Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва.

В отговор на депутатско питане тя каза, че за защитените зони "Камчия" и "Ропотамо" от екомрежата "Натура 2000" са изготвени проекти на заповеди за обявяване и са предоставени на обществен достъп, съгласно законодателството. По предложените режими са постъпили редица възражения, коментари и предложения от частни лица, неправителствени организации, местни власти и други институции, които МОСВ трябва да съобрази и да намери балансиран подход, посочи Василева, пише БТА.

Министърът отбеляза, че има изрична забрана за строителство върху дюни, която произтича от българското законодателство - чл. 17а от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Съгласно него са забранени строителството, поставянето на преместваеми обекти, съоръжения, промяната на предназначението и учредяването на ограничени вещни права върху дюни, посочи Василева.

Чрез мерките, които залагаме в проектите на заповеди за обявяване на защитените зони, осигуряваме и допълнителни забрани - за движение на моторни превозни средства извън съществуващите пътища, за въвеждане на неместни растителни видове и за унищожаване на естествената растителност, каза още Василева.

Последвайте канала на

1158 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини