Няма да спират трамвай №6, временно изместват трасето

  • 05 февруари 2016 14:58

  • 1677
  • 0
Няма да спират трамвай №6, временно изместват трасето
© Булфото (архив)

Трамвай номер 6 по бул. "Арсеналски" няма да бъде спиран, а само временно ще се измести трасето му, заяви на пресконференция днес председателят на Общинския съвет София Елен Герджиков.

Промяната е свързана с новата организация на движение, която се налага на "Петте кюшета" и тунела под НДК, свързани със строежа на новите метростанции и пълното затваряне на бул. "Патриарх Евтимий", което е абсолютно необходимо и безалтернативно, коментира Герджиков. Проблемът е обсъден днес на среща с районните кметове на "Лозенец" и "Триадица", свързана с организацията на движението и ремонтите , свързани със строежа на.

Промяната на трасето на трамвай номер 6 предвижда от "Петте кюшета" той да се движи по линията на трамваите номер 1 и 7 и ще отива до пазара "Иван Вазов". Промяната влиза в сила от началото на пролетта и ще продължи до около година и половина- две, докато се изградят конструкциите на новите метростанции, уточни Герджиков. Той обясни още, че в тази връзка се обсъждат три варианта за временен транспорт, който да замести трамвая в трите спирки по "Арсеналски", които предстои да бъдат спрени.

Разработва се и проект за реконструкция на "Петте кюшета" и бул. "Скобелев" до бул. "Витоша" с цел трайно решаване на въпроса с трасето на трамваите 1 и 7, които в момента временно дублират линията си по бул. "Скобелев". Това временно трасе трябва да се превърне в постоянно и проектът за това се разработва. Експертите са на мнение , че при разработването му трябва да се запази сегашното трасе на трамвай нр. 6. Това обаче ще стане известно след месец и половина. Ако не се запази сегашното трасе на "шестицата", ще бъдат изработени алтернативни варианти за транспортно обслужване на кв. "Лозенец" с допълнителни транспортни линии- травмвай, тролей или автобус, каза Герджиков.

Той обясни още, че се обсъждат три варианта на временен транспорт, който да замести трите спирки, на трамвай нр.6. Според зам.-кмета Любомир Христов най-добрият и пълноценен алтернативен маршрут по бул. "Арсеналски" е осигуряването на допълнителен автобусен маршрут от басейна "Спартак" през кръстовището на хотел "Хемус", кръстовището с "Евлоги Георгиев", административната сграда на НДК, бул "Витоша" до "Южния парк" и обратно до Басейна "Спартак".

Предложението за разширяването на "синя" и "зелена" зона може да дойде от районните кметове, които най-добре знаят каква е необходимостта от това, каза Любомир Христов в отговор на въпрос. Повечето от кметовете са изразили желание за разширяване на "зелена зона" в техните райони, за да се реши проблемът с паркирането. В рамките на следващите два месеца трябва да приключат обсъжданията по този въпрос и кметовете да внесат в Общинския съвет предложенията си. Реално решението ще бъде взето в следващите 3-4 месеца, обясни заместник-кметът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1677 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини