Потвърдиха ''ефекта на Моцарт''

  • 05 февруари 2016 14:54

  • 2284
  • 0
Потвърдиха ''ефекта на Моцарт''
© GettyImages

Могат ли творбите на Моцарт да направят хората по-умни и съобразителни? На 260-ата годишнина от рождението на великия музикален гений китайски учени са провели изследване което е потвърдило съществуването на „ефекта на Моцарт“, съобщава агенция Синхуа, цитирана от "МегаВселена".

За първи път за благотворното влияние на произведенията на Моцарт в научния свят заговаря Франсис Раушер. Още през 1993 година той провел изследване, според което прослушването на соната К. 448 подобрява паметта и пространственото ориентиране. Предприемачи от цял свят взели тези данни предвид и продажбите на музиката на Моцарт започнали да растат. В същото време в научния свят нямало единно мнение за „ефекта на Моцарт“.

За да разсеят съмненията, професорът от Института за науките за живота и технологиите в Китайския университет за радиоелектроника и технологии Яо Дечжун и екип учени провели в рамките на етологията и невробиологията редица експерименти. Първоначално върху техните лабораторни мишки (повече от 100), а след това и върху хора (60 студенти).

Участниците в експеримента били разделени на три групи. В продължение на една седмица едната от тях слушала произведения на Моцарт в обичайно изпълнение, а другата – в обърнато, тоест творбите на Моцарт били изпълнявани огледално – от края към началото. Освен това учените променяли ритъма и тоналността. И така всеки ден по половин час.

След това участниците в експеримента трябвало да изпълнят някои задачи – да намерят изход от лабиринта, да изрежат изделия от хартия или да направят обемни фигури от нея. Получените резултати се сравнявали с резултатите на контролната група.

Изследването потвърдило съществуването на лечебно въздействие на музиката на Моцарт – първата група изпълнявала задачите най-добре. В същото време „огледалното“ изпълнение на Моцарт давало противоположен ефект и втората група се справила със задачите по-лошо от контролната.

Според изследователите причината е в ритъма и именно той оказва благотворно влияние. „Под влиянието на музиката на Моцърт в главния мозък се увеличава броят на невроните, а при обратното прослушване на соната К. 448 те стават по-малко и осъзнатостта на поведението се снижава“, отбелязва Ся Ян, един от изследователите.

Резултатите от експеримента са публикувани в британското издание Scientific Reports.

Последвайте канала на

Novini.bg
2284 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини