В Сливенско няма технически неизправни язовири

  • 05 февруари 2016 14:51

  • 722
  • 0
В Сливенско няма технически неизправни язовири
©

Констатациите от последните проверки - през есента на 2015 г., показват, че в област Сливен няма технически неизправни язовири. Това каза във времето за парламентарен контрол министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По думите й в резултат от проверки през 2015 г. в област Сливен са определени като технически неизправни четири язовира - три в община Сливен и един в община Котел. По данни на "Напоителни системи" с двете общини са сключени договори за временното им извеждане от експлоатация. Ремонтите вече са приключили, те са изведени от експлоатация и не съставляват риск, подчерта екоминистърът. Василева припомни, че институцията, която отговаря за контрола върху язовирите, съгласно законодателството, е Държавната агенция по метрология и технически надзор.

На определените като потенциално опасни язовири се извършват пролетни и есенни проверки от междуведомствени комисии, назначени от областните управители, които включват представители на различни институции, отбеляза Ивелина Василева. Тя поясни, че потенциално опасни, не означава технически неизправни язовири, а такива, които се намират в близост до населени места, около пътища първи клас, железопътни линии или важни стопански обекти.

След осъществени от контролните органи на МОСВ проверки за проводимостта на речните русла, са наложени глоби за близо 200 хил. лева за наличие на нерегламентирани сметища, посочи министърът.

Последвайте канала на

Калина Христова
722 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини