Еколози задържаха папагали жако на Дунав мост-2

  • 05 февруари 2016 12:28

  • 2096
  • 0
Еколози задържаха папагали жако на Дунав мост-2
© Булфото/Архив

39 папагала от вида сиво жако задържаха вчера при проверка на автомобил със словашка регистрация служители на ГКПП "Дунав мост 2" към Митница Видин.

Шофьорът на МПС показал медицински документ за транспорт, издаден от ветеринарен лекар. Не е представен обаче зоосанитарен сертификат за превоз на папагалите от България за Словакия. Митническите служители кофискували екзотичните птици и ги предали на експерти от РИОСВ – Монтана. Това станало в 13, 30 ч. с приемо-предавателен протокол.

По разпореждане на директора на екоинспекцията в Монтана Деница Славкова папагалите ще бъдат изпратени в зоологическите градини в Ловеч и Стара Загора, пише 24 часа.

Папагалите са били маркирани със "затворени" пръстени с обозначена маркировка на Словакия и Чехия, които пръстени при изваждането им от двата дървени сандъка са изпадали, т.е. са били поставени фиктивно с цел заблуждаване на митническите власти.

В разследването на случая, България вече е получила съдействие от Словакия, предстои отговор и от Чехия по отношение на произхода на екземплярите, уточниха от екоинспекцията в Монтана.

Предстои да се извърши научна експертиза дали екземплярите са диво уловени. Видът е включен Конвенция за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), както и в съответния европейски регламент. Международната търговия се регулират чрез система от разрешителни към CITES, за да се предотврати прекалената експлоатация на вида и ограничаване на негативното въздействие върху дивите популации. Видът обитава Централна и Западна Африка.

В рамките на последните петдесет години, дивата популация на вида е намаляла над 50 % основно поради загуба на хабитат и търговия на диво уловени екземпляри.

Последвайте канала на

2096 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини