Да не разпалваме антиваксинални страсти, призова Дариткова

  • 05 февруари 2016 12:04

  • 1314
  • 2
Да не разпалваме антиваксинални страсти, призова Дариткова
©

Да не се експлоатират страховете на българските родители и лекари. С този призив се обърна към колегите си от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазването Даниела Дариткова по време на дебата по изпълнение на общата политика за задължителните имунизации, включени в имунизационния календар.

Важно е да подкрепим с отговорно отношение ваксинопрофилактиката. Новият имунизационен календар с модерните безклетъчни ваксини беше дело на първия кабинет на Бойко Борисов, когато се дадоха с 30 млн. лв. повече, за да могат българските деца да разполагат с тези ваксини, с които разполагат всички европейски деца. Важно е в този дебат да разкрием причините за проблемите с доставките на ваксини, има ли проблем с функционирането на администрацията, а не дали ваксините са опасни за българските деца, посочи Дариткова.

През последните седмици видях хиляди разтревожени мои колеги лекари. По никакъв начин не бива да разколебаваме вярата на хората в имунопрофилактиката, не бива да разпалваме, антиваксинални страсти, заяви шефката на здравната комисия.

Ще предложа да бъде възложено на министъра два пъти годишно да представя в Комисията по здравеопазване текущ доклад за необходимите ваксини в имунизационния календар на страната, обяви Дариткова.

Категорично не мога да се съглася, че не е важно как се изпълняват нещата, а защо се изпълняват, репликира депутатът от БСП лява България Таско Ерменков. Народното събрание трябва не само да създава закони, а и предпоставки те да се спазват. В противен случай не бива да се чудим, че правилата се нарушават, добави социалистът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1314 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.02.06 | 17:51

2
Жалко че сте полагали клетва като лекари ,но за пари на всичко сте готови ма.......ви алчна!!!
Спокойно

2016.02.06 | 17:48

1
И ти като му дойде времето ще си в затвора за закононарушение! Нищо няма да остане неразкрито и ненаказано.

Добави коментар

Водещи новини