КС образува дело срещу такса "юрисконсулт"

  • 05 февруари 2016 08:57

  • 1343
  • 0
КС образува дело срещу такса "юрисконсулт"
© Булфото

Конституционният съд образува дело по искането на омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на срещу т.нар. такса "юрисконсулт".

За докладчик е определена Таня Райковска, която доскоро бе зам.-шеф на Върховния касационен съд. Манолова настоява да се премахне правилото на юрисконсултите да се присъждат "адвокатски" възнаграждения. Поводът е, че по делата на топлофикациите се определят суми, които не отиват за юрисконсултите, а влизат по сметките на търговските дружества, пише "Сега".

Искането е за отмяна на чл.78 ал.8 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и чл.161 ал.1 изр.3 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Първият текст гласи: "В полза на юридически лица и еднолични търговци се присъжда и адвокатско възнаграждение, ако те са били защитавани от юрисконсулт". Правилото се прилага и по административните дела. Иска се отмяна и на разпоредбата в ДОПК, че "на администрацията вместо възнаграждение за адвокат се присъжда юрисконсултско възнаграждение в размера до минималното възнаграждение за един адвокат".

Според омбудсмана тези разпоредби противоречат на конституцията в частта й за принципа на правовата държава, неприкосновеност на частната собственост, на равни условия за стопанска дейност и на равенство в процеса. В искането си Манолова посочва, че правилото е - съдът осъжда загубилия да плати само реално направените разноски на спечелилата страна. А юрисконсултът е служител на трудов договор при съответната страна и му се дължи трудово възнаграждение, което няма никаква връзка със стойността на предмета на делото (цената на иска).

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини