Цачева и Дончев връчиха стипендии на 47 ученици и студенти

  • 04 февруари 2016 16:11

  • 1327
  • 0
Цачева и Дончев връчиха стипендии на 47 ученици и студенти
© Novini.bg

Председателят на Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 и вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник връчиха стипендии на 47 ученици и студенти с изявени способности в науката и техниката на церемония в Националния политехнически музей.

Стипендиите се предоставят от фондация "Еврика" вече двадесет и шест години, като стипендиантите се определят чрез конкурси или за получени медали в международни средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световната наука, техника и технологии.

За втори път се присъждат и специални стипендии на "Хуауей ИКТ", за което фондацията е получила най-голямото дарение за годината от мултинационалната компания "Хуауей Технолоджис". На церемонията присъстваха посланикът на Китай у нас Уей Дзинхуа и Руки Лиу Янг изпълнителен директор на "Хуауей Технолоджис България". След наградените са Никола Димитров от СУ "Св. Климент Охридски", Денислав Лефтеров от ПУ "П.Хилендарски", Ивелина Стефанова от ШУ "Еп. К. Преславски", Енмо Мишинев от МГ "Атанас Радев" - Ямбол и др.

В приветствието си към младите хора председателят на парламента Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 заяви, че във време, в което се говори за образователна система, за реформа в нея, за висшето образование трябва не само да се гордеем с тези млади таланти, но те трябва да бъдат пример и стандарт. "Когато това стане по-широката основа, тогава ще имаме самочувствие на нация, която, съхранила своите традиции, се вписва по най-добрия начин в днешния динамично променящ се свят, където иновациите, технологиите, точните науки, нанотехнологиите, точните специалности са онези, които проектират утрешния ден на цялото човечество", отбеляза Цачева.

Вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник заяви, че капиталът на България не е в банките, нито е във фискалния резерв, а е в младите хора. Искрено се надявам всички, от които зависи - държавата, обществото и бизнеса - да направят всичко необходимо този капитал да не бъде пропилян, както и да не изтече в други държави. Имаме нужда от него тук, защото това е единственото, което може да гарантира едно добро бъдеще на страната, заяви Дончев.

Той се обърна към младите хора като отбеляза, че те са специални, защото са надарени с талант и упоритост. "В същото време носите тежка отговорност за всичко, което има да се случва и вашата отговорност е не по-малка от моята. В резултат на това, което вие правите, може би след две или три години могат да се променят цели сфери на икономиката, начинът, по който живеят хората, затова отговорността ви е по-голяма. Свикнете да я носите", каза вицепремиерът.

Последвайте канала на

БТА
1327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини