Тоби Драйвър с камерен неофолк концерт в Чешкия център

  • 04 февруари 2016 15:20

  • 842
  • 1
Тоби Драйвър с камерен неофолк концерт в Чешкия център
©

Тази седмица започва първото сингър-сонграйтърско турне (и в Европа, и въобще) на един от най-интересните музиканти на американската авангардна сцена. Концертите са близо 40, като София е една от първите спирки по пътя на Тоби Драйвър и неговото трио – датата е 8 февруари, а мястото – Чешкият център на „Раковски” 100.

Тоби Драйвър е жива легенда на съвременната американска сцена. Мозъкът и душата на Kayo Dot / maudlin of the Well, за ценителите Тоби е добре познат още като член на Secret Chiefs 3, Vaura, Tartar Lamb и Tartar Lamb II. Участва и в записи на Gregor Samsa, Asva, Tusk и др. И не само: Тоби Драйвър е мултиинструменталист (свири на всякакви китари, клавири и басове, кларинет, вибрафон, чело, мелотрон, гамелан), вокалните му търсения са в целия диапазон от мелодично-задушевни балади, през spoken word до дет-метъл. В музиката му границите между авангардния джаз, пост-рока, дуум- и дет-метъла, фолк-рока, нойз-пънка и минимализма са твърде условни.

Неслучайно и първият албум на Kayo Dot Choirs Of The Eye (2003), и първият солов на Тоби In Тhe L..L..Library Loft (2005) са издадени именно от Джон Зорн в „Композиторската серия” на лейбъла Tzadik. Колаборациите на Тоби Драйвър включват и такива с други знаменити Tzadik-артисти като Тимба Харис, Джеремая Цимерман и Марио Диаз де Леон. С последните двама свири в импро/психеделик-рок триото Bloodmist, с което преди броени дни издадоха доста зловещо звучащия албум Sheen.



Сингър-сонграйтърското амплоа на Тоби Драйвър, което ще бъде представено на това турне, ни въвлича мрачно-баладичната атмосфера на един неофолк, който доста се родее с този на Майкъл Джира или Wooden Wand. Триото на Тоби Драйвър за турнето включва още Ник Хъдсън (Academy Of Sun) на орган и Кийт Ейбрамс (Kayo Dot) на барабани. Ник Хъдсън ще свири и свои песни от програмата си Letters To The Dead, издържана в същата мрачно-атмосферична стилистика. От българска страна съпортът е на dwaal.

Зад dwaal стоят две познати имена от експерименталната сцена в София. Това са Николай Митев, който е и човекът зад Abandonment Label и нойз проекти като Nihilistic Front и H|14, и Иван Шентов, когото познаваме от КПД-0, и от актуалните му проекти – DIY лейбълът Kontingent Records, Feedbacker и соловият krāllār. Част от изразните средства на двамата са специално модифицирани музикални инструменти, „намерени“ звуци, field recordings, а също и методи, родеещи се с техниката prepared guitar по примера на последователи на легендарния Джон Кейдж като Кийт Роу и Глен Бранка. Всичко това обикновено е поднесено с обилни количества fuzz, на границата между мелодията и контролирания хаос.

За концерта са отговорни радио фестивалът Alarma Punk Jazz и фрийк-агентите Secretcheese, а мястото на събитието е избрано съвсем преднамерено. Целда е да се постигне камерно-романтично-зловеща атмосфера за около 90 ценители. Песните, голяма част от които ще бъдат изсвирени на живо за пръв път именно на това турне, ще влязат в новия солов албум на Тоби Драйвър, който предстои да излезе по-късно през 2016г.

БИЛЕТИ – на касите на EVENTIM и онлайн (местата са ограничени и продажбата свършва след закупуването на 90-ия билет):
https://eventim.bg/bg/bileti/toby-driver-sofi-ceski-centr-420725/event.html

Последвайте канала на

842 1

Коментари 1

Добави коментар
folkson

2016.08.23 | 01:19

1
http://svetovit.info/ стоит заценить

Добави коментар

Водещи новини