Северна Корея се готви да изстреля балистична ракета с далечен обсег

  • 04 февруари 2016 07:35

  • 1525
  • 3
Северна Корея се готви да изстреля балистична ракета с далечен обсег
© Getty Images/Guliver

Северна Корея е започнала подготовка за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, съобщи ТАСС, цитирайки сайта "38 Норт". Сайтът, който е специализиран в информация за Северна Корея, се позовава на анализ на изображения, получени от граждански спътници.

Регистрирана е засилена активност на полигона Тончхан-ри, посочва електронното издание. Според данните му в хангара, където ракетите се сглобяват от отделните степени в единно цяло, се забелязва активно движение на автомобили, включително няколко автобуса.

Активността е подобна на наблюдаваната при предишния ракетен пуск през 2012 година. Като цяло темповете на работа отговарят на информацията, че ракетата ще бъде изстреляна между 8 и 25 февруари, отбелязва сайтът.

Международният съюз за телекомуникации (МСТ) и Международната морска организация (ММО) съобщиха по-рано тази седмица, че Северна Корея е уведомила ООН за планове между 8 и 25 февруари да изстреля спътник за наблюдение на Земята.

В момента Пхенян се подготвя и за изстрелване на бойна балистична ракета от типа "Нодон" с радиус на действие до 1300 км, съобщи японската телевизия "Ен Ейч Кей".

Мобилни пускови установки с натоварени в тях ракети са разположени по брега на Японско море. Получени спътникови снимки отчитат засилена активност в района.

Северна Корея изстреля ракети "Нодон" от мобилни установки за последен път през март 2014 година. Тогава две ракети изминаха около 650 км и паднаха в Японско море.

САЩ засега не планират да увеличава над 44 броя ракетите прехващачи в Аляска и на Хаваите, заяви министърът на отбраната Аштън Картър, цитиран от Ройтерс.

САЩ възнамеряват да увеличат броя на ракетите прехващачи, базирани в Аляска и на Хаваите от 30 до 44, но не повече, е посочил той.

Южна Корея има готовност да прехване балистична ракета на Северна Корея, ако такава бъде изстреляна, посочи говорител на южнокорейското министерство на отбраната. Той потвърди, че Пхенян подготвя ракетен пуск на полигона Тончхан-ри, чиито темп отговаря на срока, съобщен от Северна Корея.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1525 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
браво! само така

2016.02.07 | 03:35

3
браво! само така, докато САЩ завладяват все поваче територии, КНДР ще се въоражава
111

2016.02.07 | 03:35

1
путин какво ги чишка тия северна корея незнам

2016.02.07 | 03:35

2
Умствено и идеологически са на едно ниво , затова ги чишка !

Добави коментар

Водещи новини