Експерти от РИОСВ спасиха болен лебед, мишелов със счупено крило и малък ястреб

  • 02 февруари 2016 15:28

  • 2006
  • 0
Експерти от РИОСВ спасиха болен лебед, мишелов със счупено крило и малък ястреб
© Булфото

Експерти на РИОСВ – Варна провериха всички сигнали от граждани, получени на „зеления телефон“ за болен лебед в Балчик, обикновен мишелов с фрактура на крилото, намерен в околностите на Варна, в близост до магистрала Хемус, и малък ястреб в безпомощно състояние в близост до язовир в с. Комарево, община Провадия.

Това съобщиха от инспектората.

По време на праверките и трите птици са отказали да се хранят и да летят. Всички екземпляри са преместени на безопасно място в екоинспекцията и своевременно са настанени за лечение и отглеждане в ОП ЦЗПЖ – Добрич, където ще останат до момента, в които не се подобри състоянието им.

Четвъртият сигнал е за умрял лебед на плажа във Варна. След проверката се констатира, че сигналът е основателен – на крайбрежната алея е намерен умрял екземпляр от вида ням лебед. Това е защитен вид, екземпляри от който зимуват всяка година във Варненския залив. Предвид, че при огледа не са установени следи от нараняване на птицата, можем да предположим, че смъртта не е вследствие на умишлено посегателство.

Съгласно действащото към момента законодатеслство, мъртвата птица е оставена на мястото, където е намерена. Очаква се изменение на закона, с което ще бъдат ангажирани ветеринарните власти да се разпореждат с мъртвите животни.

Това е първият за годината сигнал за мъртъв лебед в региона. РИОСВ - Варна следи всички случаи на сигнали за мъртви и бедстващи защитени видове и ги проверява своевременно.

Последвайте канала на

2006 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини