КЧСИ: Ромите знаят как да не плащат дългове и данъци

  • 02 февруари 2016 14:16

  • 4691
  • 4
КЧСИ: Ромите знаят как да не плащат дългове и данъци
© Булфото

Най-големите проблеми на частните съдебни изпълнители в България са длъжниците от малцинствата, защото често се случва те да си сменят адресите на местоживеене и дори си продават имотите без нотариални актове. Това каза първият частен съдебен изпълнител в Пловдив Мариана Обретенова пред Дарик.

Те продават имотите си без нотариални актове, защото по този начин избягват плащането на задълженията си, обясни тя. Дълговете обаче продължават да се трупат и то най-вече към електроразпределителните дружества, ВиК, общинската служба за местни данъци и такси и други институции. Дори се стига до случаи, в които се подават сигнали срещу частни съдебни изпълнители в Комисията по дискриминация, като исканията на ромите са свързани с опрощаване на дълговете по делата, припомни Мариана Обретенова, която самата е жертва на такава схема.

Българският ГПК дава много права на длъжниците и това трябва да се промени, категорична е Обретенова. Едни от най-големите законодателни проблеми при частното съдебно изпълнение са свързани с публичната продан на недвижими имоти и с постановлението за възлагане на същите. Последното дава възможност на няколко съдебни изпълнители да продават един и същ недвижим имот и то на различни цени, а това не може да бъде контролирано.

От Камарата на частните съдебни изпълнители ще настояват за промени в ГПК в това направление. Имотите, които участват на публична продан, не трябва да се облагат с ДДС, смята още Мариана Обретенова. Това затруднява наддавачите в публичната продан, което е свързано именно с проблема с едновременните продажби на един имот.

По думите й е изключително полезно да има вътрешен контрол в гилдията - това е свързано, както с уеднаквяване на практиката, така и със своевременна превенция срещу порочни практики.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4691 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
банкомат

2016.04.06 | 20:47

4
спокойно ние Българите сме будали и ще продължаваме да им плащаме сметките им.
777

2016.04.06 | 20:47

3
МРЪСНА ИЗМЕТ.........СГАН

2016.02.09 | 20:05

2
koi normalen balgarin shte kypi imot ot gnysnia ciganin podchovek koito pikae i sere v nego, istinata e che gerb bsp dps i helzinski komitet gi zashtitavat i oshte kyp antibalgarski nepravitelstveni organizacii

2016.02.09 | 19:49

1
Teq chasni sadebni ispalniteli vzimat takiva taksi se edno sa nosili dlajnicite na grab 20 godini neka ima nov zakon iza tqh ako ne moje da vkara dlajnik v sada taksite po delata da se zaplashtat ot tqh ta da vidim kakvi sa tiq barzi proceduri .....

Добави коментар

Водещи новини