Орязват леглата в болниците. Всяко съкращение обаче ще затрудни пациентите, казват пловдивски лекари

  • 02 февруари 2016 08:29

  • 1866
  • 0
Орязват леглата в болниците. Всяко съкращение обаче ще затрудни пациентите, казват пловдивски лекари
©

Орязване на леглата в болниците. Това очакват работещите в здравната сфера с въвеждането на Националната здравна карта, детайлите около която трябва да станат ясни днес. Проектът ще бъде представен от ресорния министър Петър Москов, а след това ще се публикува за едномесечно обществено обсъждане.

Пловдив е сред градовете с най-много болници – 40. Леглата в града са 5511, като 690 от тях са излишни и трябва да бъдат орязани според здравното министерство.

От 1 април Здравната каса ще финансира леглата само в определения от картата брой. Това означава, че ще трябва да се преструктурират здравните заведения, може да се стигне до закриване на болници, както и до съкращаване на персонал. Възможно е и въвеждане на листа на чакащите пациенти.

Според директора на 2-ра Градска болница в Пловдив има голям дефицит на медицински специалисти.

„Ние се намираме, а и много други болници, на долното ниво на изискванията на медицинския стандарт. Всяко необосновано съкращение само ще затрудни пациентите”, заяви пред Нова телевизия д-р Петко Недев, управител на 2-ра Градска болница.



„Трябва да има съкращаване, но не толкова на леглата. В цял свят има листа на чакащи. Цялото това нещо обаче дава впечатление, че трябва да бъде съхранен бюджетът на НЗОК, който за поредна година е неадекватен”, заяви Георги Кръстев от регионалната колегия на БЛС

Последвайте канала на

Десислава Станева
1866 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини