Обама е принуден пак да преразглежда числеността на американските войски в Афганистан

  • 01 февруари 2016 16:03

  • 1703
  • 4
Обама е принуден пак да преразглежда числеността на американските войски в Афганистан
© Getty Images/Guliver

Петнадесет години от началото на войната, за която вече малцина американци говорят, условията в Афганистан се влошават, възпрепятствайки умелия завършек, който американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият се надява да постигне, преди да се оттегли от поста си. Насилието се увеличава, талибаните извършват нови настъпления, групировката "Ислямска държава" опитва да стъпи здраво на афганистанска земя, изгледите за мир са слаби.

Афганистан остава опасна зона. Спънка е и слабата икономика, която подкопава общественото доверие в новото правителство. Афганистанската полиция и армия се мъчат да запазят целостта на страната, 13 месеца след като предвожданата от САЩ военна коалиция намали числеността си с 90 процента. В резултат на това Обама преразглежда за втори път плана си да намали числеността на американските военни от 9800 на 5500 души, преди да се оттегли от президентския пост през януари 2017 г.

"Не виждам никакви съкращения" в близко бъдеще, каза Джеймс Добинс, бившият специален пратеник на Обама за Афганистан и Пакистан. Той предрича, че Обама ще остави решението да бъде взето от следващия президент.
"Те просто се надяват нещата да се стабилизират и да не се налага да решават дали действително да извършат това намаляване на числеността на силите си, за което говорят, до края на лятото или началото на есента, когато правителството ще бъде вече на финалната права", каза Добинс.

Военачалници, републиканци и демократи от Конгреса смятат, че ново орязване на броя на военните по време на управлението на Обама е лоша идея. Сенаторът републиканец от Аризона Джон Маккейн, който е председател на сенатската комисия по въоръжените сили, каза миналата седмица, че Афганистан е в кризисна ситуация.

Първоначално Обама обяви планове за редуциране до 5500 военни до края на миналата година и до 1000 до края на 2016 г. Миналата есен Обама промени мнението си и каза, че ситуацията остава твърде несигурна, за да се изтегли американската армия. Той обяви план за запазване на сегашния контингент от около 9800 през по-голямата част от 2016 година. Тези военни нямат за цел да участват в настъпления, а да извършват антитерористични мисии и да съветват афганистанците, биещи се срещу надигащите се талибани.
Изминалата година бе тежка по бойните полета в Афганистан.

Афганистанските войници и полицаи - подпомагани с 4,1 милиарда долара пари на американските данъкоплатци - влязоха самостоятелно в битка в края на миналата година за пръв път от американското нахлуване през 2001 година. Източници от НАТО заявиха пред Асошиейтед прес, че афганистанските военни са демонстрирали мъжество и все пак дадоха много жертви. През 2015 г. са загинали 28 процента повече афганистански военни, отколкото преди края на международната бойна мисия, приключила през декември 2014 г.
Генерал-лейтенант Джон "Мик" Никълсън, който бе избран от Обама за следващ американски главнокомандващ в Афганистан, каза миналата седмица пред Сената, че афганистанските сили за сигурност не отстъпват пред бунтовниците, но все още не са самостоятелни.
Запитан дали усилията на САЩ през 2015 г. са се увенчали с успехи, или са претърпели загуби, Никълсън отговори: "Талибаните атакуваха афганистанските сили за сигурност по-интензивно, отколкото може би ние очаквахме. Заради това не осъществихме настъпленията, които си мислехме, че ще направим".

Когато стана ясно, че американските и други чуждестранни военни остават за неопределено време в Афганистан, талибаните връхлетяха.
Миналата есен превзеха за кратко Кундуз, триста хиляден град в Северен Афганистан. Това бе първият превзет от екстремистите голям град от преди началото на американската инвазия, а отвоюването му бе помрачено с нанесен погрешка въздушен удар на САЩ по болница на "Лекари без граници", отнел живота на 42 души. Посланикът на Афганистан в САЩ Хамдула Мохиб призна, че Кундуз е бил крачка назад, но от друга страна е напомнил на афганистанците какъв е бил животът при талибаните.
"Те не искат да се връщат към него", каза той.

На юг афганистански армейски части водят от месеци ожесточени боеве с талибаните в провинция Хелманд, където екстремистите имат 3 милиарда долара годишни приходи от опиум. Афганистанските части в Хелманд са разяждани от некомпетентност и корупция. Ръководството на афганистанската армия неотдавна уволни и замени високопоставени военни в провинцията. Отново в южната част на Афганистан американски и афганистански сили убиха миналата година между 150 и 200 членове на Ал Каида в голям оборудван с тунели тренировъчен лагер, който бе открит в съседната провинция Кандахар, друг бунтовнически бастион.

Представител на афганистанските власти, пожелал анонимност, тъй като не му е позволено да говори пред журналисти, призна за многобройните неуспехи на армията тази година. По думите му талибаните са целели да постигнат големи победи, след като предвожданата от САЩ коалиция обяви, че ще сложи край на бойната си мисия на 31 декември 2015 година. Те обаче не успяха да превземат големи територии, каза въпросният източник.

Последвайте канала на

1703 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.02.04 | 02:21

3
Краварска работа =отидохме като аслани ,победиха ни талибани !

2016.02.26 | 22:03

4
Тази поговорка е измислена за пияната армия в Афгана ! Блядовете отидоха като аслани и се прибраха тихомълком като насрани с 15 000 жертви и 35 000 осакатени !

2016.02.04 | 02:21

2
КРАВАРИТЕ - СВЕТОВНИТЕ ТЕРОРИСТИ

2016.02.04 | 02:21

1
Ще си го получат в един момент

Добави коментар

Водещи новини