Над 250 котки ще бъдат показани на изложба в Музея "Земята и хората"

  • 16 ноември 2011 16:16

  • 9128
  • 3
Над 250 котки ще бъдат показани на изложба в Музея "Земята и хората"
©

Рекорден брой котки - над 250 - ще бъдат показани в XXIX и XXX Международни изложби на котки, която ще се проведе на 19 и 20 ноември, събота и неделя, в Музея "Земята и хората".

Това съобщиха от Федерацията по фелинология.

34 котки от породата мейн-куун ще участват в изложбата. Голям успех за наскоро признатата порода невска маскарадна ще са присъстващите 15 котки.

Доскоро почти единствена в тази група, норвежката горска котка е представена също много добре - с 21 елитни животни.
Богатият спектър полудългокосмести породи се допълва от сибирските котки, рагдолите, свещената бирманска котка, турската ангорска котка.

Изложбата има много голямо разнообразие от породи - британските сини котки, бенгалска котка, голите котки сфинкс и курилски бобтейл, кимрик, манкс и др.

Изложителите са главно от България, ще пристигнат и от Франция, Испания, Финландия, Гърция, Сърбия и Румъния.
Българските фелинолози вече имат ценен принос в международната развъдна дейност. През 1975 г. в Габрово пристига на официално посещение председателят на парламента на остров Ман и прави подарък на града – 4 родословни котки без опашки, селекционирани на о. Ман /породата манкс/. През годините тези котки имат потомство, нещо остава, нещо се загубва, защото тук не е имало традиции в развъждането на родословни котки. Едва през 1996 - 1998 година, благодарение на усилията на Розмари Казасова, председател на клуб „Бастет” и двама ветеринарни лекари няколко котки са издирени и спасени. Котаракът Frederik Mur дава ценно потомство и започва да се води племенна книга. Клуб „Бастет” е член на Националната на федерация по фелинология.

Породата манкс е призната от ФИФе и се развива успешно, но за съжаление поради ограниченото количество котки, има силен имбридинг и котетата често умират. В световните котешки регистри нашите 4 котки са се считали за загубени за развъдните програми и всички бяха много изненадани от факта, че всъщност те имат потомство и че се води племенна книга. На изложбата ще пристигне една финландска развъдчица на тази порода, за да остави тук женската си котка за подобряване на генетичния фонд и да вземе във Финландия белия котарак с различни очи BG*North Prince Rozmar.

Румен Русев от Димитровград ще представи в рамките на изложбата свои фотографии от България. Той е фелинолог с дълъг опит, неговият котарак Black Satan Sadonie*CZ е взимал няколко пъти награди.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
9128 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
марая

2015.03.23 | 19:17

3
сладур4ето
stefka

2015.03.23 | 19:17

2
mn e sladka kotkata ama mn e sladka
stefka

2015.03.23 | 19:17

1
ne e li taka mn sa sladki

Добави коментар

Водещи новини