Протест в Карлово: Долу ръцете от историята ни!

  • 30 януари 2016 16:00

  • 2784
  • 5
Протест в Карлово: Долу ръцете от историята ни!
© Булфото

Хора от цялата страна протестираха в Карлово срещу опитите за промяна на факти от българската история.

Пред паметника на Апостола на свободата в Подбалканския град над хиляда присъстващи изразиха несъгласието си с предложенията за нови учебни програми и отпадането на знакови произведения, като "История Славянобългарска", "Даваш ли даваш Балканджи Йово", "Къде си вярна ти любов народна" и други.

Присъстващите подкрепиха изказванията на заместник-кметовете на Карлово Антон Минев и Стойо Карагенски, на кмета на Калофер и други, че няма да допуснат да бъде подменена българската история и чуждо вмешателство за обезличаване на нацията ни.

"Защо проляха кръвта си Левски и Ботев, заради едно съжителство или заради свободата на България", попита отец Рафаил от село Климент и добави: "Един народ, който не помни своята история и минало, той няма нито настояще, нито бъдеще." Силно аплодирано беше и изказването на Мадлен Кирчева от Българския национален събор, в което тя заяви, че тя и нейните съмишленици не искат Миглена Кунева за министър на образованието.

От трибуната пред паметника на Левски тя каза, че иска доказани български експерти и учители да изготвят проекта за българското образование.

Мирният протест в Карлово бе организиран от Сдружението "Хайдути", Националното дружество "Традиция", комитета "Родолюбие" и бе подкрепен от общините Карлово, Сопот, Калофер и Павел баня. На него присъстваха родолюбиви българи от населените места в Подбалканския край, както и от Самоков, Плевен, Шумен, Бургас, София и други.

На мирното шествие бяха издигани плакати "Ние помним Батак, а вие?", "Долу ръцете от историята ни", звучаха български възрожденски песни, а шестгодишната Рая рецитира "Аз съм българче". Присъстващите се подписваха в подписката, организирана от калоферци, която ще бъде връчена на новия министър на образованието и науката.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2784 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
+

2016.03.29 | 14:44

5
Кой гений сложи турци да управляват българското образование? Жалка история е това правителство.

2016.03.29 | 14:44

4
Не само един министър, а цялото правителство предават България! Затова се и подкрепят
stella blanka

2016.03.29 | 14:44

3
Подкрепям ви,вие протестиращите в Карлово сте истински българи! Министър на образованието трябва да е личност без европейски, американски,турски и не знам какви си други чуждестранни уклони, а патриот,който държи на българската история и литература и почита българските светини.
яна бюрер тавание

2016.01.31 | 19:25

2
Защо в ковчезите на негрите има дупки? За да може червеите да излизат да повръщат.

2016.01.31 | 18:05

1
История д-р Ганчо Ценов.Тук е истината.

Добави коментар

Водещи новини