Парите за психично здраве у нас по-малко в сравнение с европейските средни проценти

  • 28 януари 2016 14:32

  • 807
  • 0
Парите за психично здраве у нас по-малко в сравнение с европейските средни проценти
© Novini.bg

България отделя твърде малко пари за психично здраве, но и те се изразходват неправилно. Изводът е записан в доклад на Националния център по обществено здраве и анализи за състоянието на психичната помощ у нас. Докладът ще бъде представен следобед пред парламентарната здравна комисия, съобщава БНР.

Според един от авторите му д-р Владимир Наков, през последните години у нас напълно са изчезнали свързващите звена между психиатричната болница и пациента в общността.
"Разчитаме депутатите да осъзнаят нуждата от промяна, защото тя не е осъзната напълно дори от психиатричната общност, коментира пред БНР д-р Наков".

"Това, което излиза от доклада е, че парите, които се дават за психиатрия в България, са по-малко в сравнение с европейските средни проценти, които се дават за психиатрия. Говорим някъде за 7% от разходите за здравеопазване, някъде около 6-7, може и повече проценти. За България те са около 3%. Системата за психиартичната помощ е неравномерна. Има тенденция за разширяване на стационарната помощ, което е обратно на европейската тенденция за психиатрия в общността. Ако наистина нещо ще се промени, то трябва да дойде от Комисията по здравеопазване", категоричен бе той.

Последвайте канала на

807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини