Пощенска марка е посветена на юбилейното издание на фестивала "Сурва“ в Перник

  • 28 януари 2016 14:21

  • 1391
  • 1
Пощенска марка е посветена на юбилейното издание на фестивала "Сурва“ в Перник
© Булфото(архив)

Двадесет и петото издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" е темата на най-новото пощенско-филателно издание. Печатът за пускане в употреба бе поставен на церемония в Двореца на културата в Перник от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, кмета на града д-р Вяра Церовска, изпълнителния директор на „Български пощи" Деян Дънешки и художника на проекта Людмил Веселинов.

„Благодарение на нашите домакини от Перник, от 1965 година досега, тук оживява една вековна традиция", каза по време заместник-министър Валери Борисов. Той добави че, фестивалът на маскарадните игри "Сурва" вече е част от списъка на ЮНЕСКО за Световното нематериално културно наследство.

Тази година, за 25-то юбилейно издание, Перник очаква 110 групи с над 7000 участници, които ще покажат своите традиционни костюми, ритми и танци, пише КРОСС.

Темата за кукерите и сурвакарите е застъпена в българското маркоиздаване от средата на 60-те години на миналия век. Днешното издание е второ от поредицата „Сурва" и изобразява традиционни за Пернишко сурвакарски маски. То представлява пощенска марка в блок, илюстрован пощенски плик и специален пощенски печат. Тиражът е 10 500 броя.

Последвайте канала на

1391 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВАЖНО!

2016.01.28 | 15:39

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини