Фаталната Саломе и анатомията на желанието на сцената на ДНК

  • 27 януари 2016 11:45

  • 1195
  • 0
Фаталната Саломе и анатомията на желанието на сцената на ДНК
©

Анатомията на желанието и неговото въплъщение в изкушаващото и желаещо тяло ще видим в интерпретацията на класическата библейска тема – представлението „САЛОМЕ”.

Хореографията на Мирослав Йорданов и брилянтното изпълнение на Мирослава Захова може да видите този четвъртък, 28 януари от 19:30 часа на сцената на ДНК Пространство за съвременен танц и пърформанс.

Едно представление, в което изпълнението е сведено до настоятелно желаещо тяло, майсторски флиртуващо със съблазняването. „Саломе” на Мирослав Йорданов е всичко останало, но не и клишето, което ни поднасят традиционните трактовки на трагичната съдба на библейската героиня.

Представлението се базира на легендата за древната юдейска царица Саломе, живяла през 1 в. пр. Хр. Тя се асоциира най-вече с танцуващата жена от Новия завет, чийто съблазнителен танц става причина за смъртта на Йоан Кръстител.

Християнската традиция я изобразява като икона на фаталната сила на женската съблазън. Нейният образ не спира да занимава изкуството през вековете.

Именно той привлича интереса и на хореографа и визуалния артист Мирослав Йорданов, който изследва функцията на тялото като убежище на желанието. В представлението той за трети път успешно си сътрудничи с младата изпълнителка Мирослава Захова, която е едно от най-обещаващите присъствия в съвременния български танц и пърформанс.

„САЛОМЕ”

Хореография: Мирослав Йорданов

Музика: Емилиян Гацов – Елби

Графичендизайн: Георги Шаров

Изпълнение: Мирослава Захова

Продукция на Kinesthetic Project

Представлението се реализира в партньорство с галерия "Графит"- Варна, „Фабрика 126” - София, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фонд „Култура” на Община Варна.

Последвайте канала на

1195 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини