Мел Гибсън ще режисира филм за цар Калоян

  • 26 януари 2016 21:07

  • 13119
  • 14
Мел Гибсън ще режисира филм за цар Калоян
© Булфото

Два исторически филма за цар Калоян и за цар Борис Трети, ще бъдат заснети у нас от американската продуцентска компания “Милениум филмс” до края на 2017 г. Режисьор на лентата за Калоян най-вероятно ще бъде световноизвестният Мел Гибсън, съобщи изпълнителният директор на “Ню Бояна филм” Ярив Лърнър, цитиран от "24 часа".

Филмът за Калоян Красивия, както го нарича Лърнър, показва история, която се случва някъде по времето на Четвъртия кръстоносен поход, и описва отношенията между царя и папа Инокентий Трети.

Навремето византийският василевс Алексий III Ангел иска помощ от Калоян срещу кръстоносците, дошли до Цариград, и му предлага в замяна да го коронясат за цар. Калоян пише на папата за предложението, защото бърза да ускори преговорите за сключване на уния с Римската църква. В отговора си папата настоява България да се присъедини към лоното на Римокатолическата църква. Калоян му отговаря след три години, като иска царска (не кралска) корона и самостоятелна църква. В крайна сметка Калоян е провъзгласен за крал от името на папата, което придава голям авторитет на българския владетел в цяла Европа.

Предварителен сценарий за филма вече е пратен на асистента на Мел Гибсън, тъй като самият актьор е бил зает със снимки в Австралия. Предстои всеки момент продуцентската компания да се чуе лично с Гибсън. Някъде около 16 февруари в киностудията очакват да пристигне и авторът, който ще пише окончателния сценарий за Калоян. Това е Голан Рамърс,.

Той отговаря за развитието на проектите в компанията “Марвъл”, освен това е писал сценария за “Мистър и мисис Смит”. Той е и човекът, който пристигна миналата година в академията на “Ню Бояна” да преподава сценарно писане. Сега ще работи по филма с историци, сред които е и преподавател по история в Софийския университет, обясни Лърнър.

Сценаристът на лентата за цар Борис Трети също няма да е българин. За този филм спомена преди 2 месеца Ави Лърнър, баща на Ярив и собственик на продуцентските компании “Ню имидж” и “Милениум филмс”, пред Антонио Бандерас. Тримата заедно с министърката на туризма Николина Ангелкова разглеждаха изложбата на Пикасо в националната ни галерия. Тогава Ави Лърнър дори попита Бандерас: “Искаш ли да играеш царя?”. Истината е, че е рано да бъде обсъждан актьорският състав, тъй като сценарият все още се пише.

“Цар Борис Трети наистина подкрепя евреите в България, но се оказва, че има доста повече хора, въвлечени в тази история. Иска ни се да покажем повечето от тях, като развием образите им във филма”, обясни Лърнър. За по-голяма достоверност, както и за да засвидетелства уважението си, на него му предстои среща със Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица “Много се надявам той да приеме да участва под някаква форма във филма - с документи или с разкази, но нищо не мога да кажа, преди да се срещнем”, обясни Лърнър. Малко е странно, че и двете истории са български, но сценариите ще се пишат от американски писатели. Според Лърнър авторите идват тук и ще работят пряко с хората, които могат да им разказват.

Една от причините за избора на чужди писатели е, че сценариите трябва да са на английски, тъй като филмите са предназначени за международния пазар. Те и ще бъдат заснети на английски, като за нашия пазар ще излязат с български субтитри. “Това наистина са хубави истории, но за да може да бъдат продадени, трябва някой да се заинтересува да ги чуе или види. Добрият писател - бил той българин, американец, французин, ще успее да предаде вълнуващата история, която е вътре в нас, на по-широка аудитория. Писателите, които сме поканили, са проверени, правили са много филми и са с голям опит”, обясни Лърнър.

Без да споменава имена, стана ясно, че вероятно и за двата филма продуцентите ще се опитат да привлекат известни актьори. “Както знаем, Мел Гибсън предпочита български актьори, като в “Страстите Христови” (там участваха Христо Шопов и Христо Живков - б.а.). Но най-добрият актьор за една роля не трябва да бъде българин, англичанин, американец, а този, който ще представи героя си най-добре. Същевременно продуцентската компания се стреми да намали риска и да продаде филма заради актьорите, които участват в него. Затова винаги трябва да имаш включено голямо име. Режисьорът обаче обикновено не се интересува от това. В нашите филми винаги предлагаме и български актьори, но зависи от режисьора кого ще избере”, каза Лърнър.

Той очаква и двата филма да са готови към края на 2017 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13119 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Димов

2016.08.25 | 17:36

14
Най-накрая ... Да видим и филм за истинския император на Европа ... Стига с тия смешни рицари и измислени крале с кралства от по 300 души ...

2016.08.25 | 17:36

11
Как ще оставите някакви американци да пишат сценария ? Вие луди ли сте ? Ще напълнят всичко с евреи, феминизъм и гейове. Остана и актйорския състав да не е български и това ще е черешката на тортата. Кой им я разрешава тази тъпня ? Филма ще се снима на английски. Със субтитри ще гледаме филми за нашите царе. Вие луди ли сте ?

2016.08.25 | 17:36

13
Мел Гибсън е ултра-консервативен, няма да има гейски изцепки
Борис

2016.08.25 | 17:36

12
Хахаха тоя па. Разсмя ме. Че ние в България имаме ли читави артисти родени след 80-та? :D :D
Българин

2016.08.25 | 17:35

10
Браво, точно Мел Гибсън е човека който може да пресъздаде този филм по най правдоподобен начин, съдейки по предишните му филми като Страстите Христови и този за Маите. С нетърпение чакам да станат факт и двете продукции и най сетне да има нещо добро за тази изстрадана страна

2016.08.25 | 17:35

9
Смел Гибсън, е ПИЧ.А не като нашите с обърн.резба
gost

2016.08.25 | 17:35

8
Щом се споменава и са замесени евреи, винаги търсете подтекста. Няма начин да мине без някоя провокация и изкривяване на фактите и в двата филма щом е замесена тая сган

2016.06.06 | 17:43

7
Само да не оплескате нещо
ВАЖНО!

2016.06.06 | 17:41

6
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!
sas

2016.06.06 | 17:41

5
гледайте сега как цар Калоян и цар Борис III говорят на английски
Мария Стефанова

2016.06.06 | 17:41

4
Ох...аз уви съм скептична. Дори не ми се мисли колко изкривено-гръко или римокатолически угодно могат да бъдат представени историческите събития. Никой не може да ме убеди, че ще бъдат представени коректно историческите факти от хора, които и до ден днешен не им се вярва, че в Европа е имало трета голяма държава. Накрая ще се пръкне някоя пошла холивудска продукция /като онази в която Орфей е изигран от чернокож, например/, която ще е нещо като някаква пародия със спец ефекти и нищо повече.

2016.02.19 | 11:09

3
България си има Васил Михайлов и Петко Воевода..Само трябва да сложат английски субтитри и ще разберат много същества на тая планета че ние сме бащицата на европа.. да дойде гипса да се учи от нас!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини