Кунева: Доверието във ВСС е критично обезценено

  • 26 януари 2016 17:55

  • 1656
  • 5
Кунева: Доверието във ВСС е критично обезценено
©

Ако съм на мястото на Висшия съдебен съвет (ВСС), бих направила тази крачка, за да защитя професионалната си чест. Ние всички работим с една валута – доверие. Ако тя е критично обезценена, няма какво друго да направим. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ вицепремиерът Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 по повод днешния й призив членовете на ВСС да подадат оставки.

Казах, че те трябва да направят крачка назад и да се вслушат в общественото мнение. И премиерът Борисов каза преди време, че те трябва да направят тази крачка. Те като колективен орган са тези, които могат да вземат това решение, ако искат, или да направят нещо друго, посочи Кунева.

Когато говорим за разделение на властите, говорим и за сътрудничество между властите. Народното събрание избира част от членовете на ВСС. Народното събрание дължи добри закони, а Министерският съвет дължи всички необходими действия, за да е всичко наред със сградите и бюджета на съдебната власт. Когато говорим за взаимодействието между властите, трябва да сме откровени, заяви вицепремиерът.

По думите й, ВСС е загубил доверие заради цялостното действие на съдебната система. Това е орган, който трябва да взема много важни решения за кариерното израстване на магистратите, по цялостната политика на правораздаването. Ако хората нямат доверие в правораздаването, т.нар. правителство на съдебната власт трябва да отговаря, категорична е Кунева.

Тя  коментира, че след есемес скандала ВСС е трябвало да излезе с обща ясна и категорична позиция за това дали има влияние върху Съвета.

Всички ние трябва да направим всичко възможно, за да бъде съдебната система независима. Ако се хванем за работа вместо само да говорим, ще имаме повече успехи в съдебната реформа, подчерта Кунева.

Тя каза още, че се надява, че в парламента ще се събере достатъчно чувство на отговорност, за да бъде приет антикорупционният закон.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1656 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Бай Ганев

2016.01.27 | 08:40

5
Мен пък ме поканиха за генерален директор на Париба. Ама що не разбрах , аз не съм затварял реактори в Козлодуй.
Оставка на Кунева

2016.01.27 | 08:40

4
Тази жена е вредна за България. Работи за собствения си джоб и интереси. Захапала е кокала и излъга всичките си избиратели с обещанията които даде.
Ценител

2016.01.26 | 23:18

3
Кунева влезе във властта и наля гъзери. Преди по мясаше сега не става, да се маха . Трябват готини и стегнати жени, а не тюфлеци и пингвини.

2016.01.26 | 21:58

2
Боже пази България от такива политици като тази червена кукувица!!!!

2016.01.26 | 20:34

1
taq pazavra otdaaaavna trqbva6e da gnie v 3atvora

Добави коментар

Водещи новини