Махат Вапцаров и Смирненски от литературата в VIII клас

  • 25 януари 2016 06:17

  • 3530
  • 8
Махат Вапцаров и Смирненски от литературата в VIII клас
©

Осмокласниците ще учат гръцки митове вместо съвременна българска литература, както и ренесансови творби като "Хамлет" и "Декамерон", които по принцип се преподават в Х клас.

Макар и по-малко, орязване на български автори ще има и при шестокласниците, които вече няма да се запознават с "История славянобългарска", а с "Робинзон Крузо", който "слиза" цели четири класа по-надолу. Преместването на уроци от по-горни класове в по-долни се забелязва и при други предмети, като история, география и др., очевидно заради философията на новия училищен закон последните два класа да бъдат освободени за профилирана подготовка. Това показва първият прочит на новите учебни програми за II, VI и VIII клас, публикувани от просветното министерство. Срокът за обсъждането им е до 22 февруари, пише в. Сега.

Както и при програмите за I и V клас, МОН не изневери на себе си и публикува новите програми, без да сметне за нужно да ги мотивира. За момента може само да се гадае дали конкретно произведение слиза в по-долен клас, качва се в по-горен, или пък изцяло отпада от учебните програми. Цялостната логика убягва и поради факта, че не се знае какво ще съдържат програмите за другите класове. Нови одобрени програми засега има само за I и V клас, тъй като те са първите, които трябва да учат по нови учебници от 2016/17 г. Следващите, които според новия закон трябва да учат по нови правила, са именно учениците във II, VI и VIII клас - през 2017/18 г.

Най-кардинални са промените по литература за VIII клас - тук програмата няма нищо общо със старата. Съвременната българска литература, която сега е представена от творби като "Песен за човека" (Н. Вапцаров), "Зимни вечери" (Хр. Смирненски), "Тихият пролетен дъжд" (Н. Лилиев), "Жена" (Бл. Димитрова), "Крадецът на праскови"(Ем. Станев) и др., е изцяло премахната. Не е ясно дали тя изцяло отпада, или ще бъде преместена в други класове. За сметка на това 14-годишните ще учат старогръцка митология - гръцките митове за Едип, Прометей, "Илиада" (Омир), "Антигона" (Софокъл), които сега се учат в девети клас. Добавя се и произведението "Любов" (Сафо). Защо се преместват точно тези произведения от IX клас, а не например "Едип цар", не е ясно. По същия начин е загадка защо от IХ в VIII слизат "Азбучна молитва" (К. Преславски) и "За буквите" (Ч. Храбър), но не например "Шестоднев" на Йоан Екзарх или пък "Беседа п/в богомилите" на Презвитер Козма.

В програмата по литература за осми клас влизат още и отделни части от "Декамерон" (Бокачо) и "Дон Кихот" (Сервантес), които по принцип се учат целите в X клас. Шекспировият "Хамлет" също слиза от Х в VIII клас. Тук по същия начин възниква въпросът защо например пък "Тартюф" не е преместен в VIII от Х клас.

Вместо историята на средновековна Европа (IV-ХV век) осмокласниците ще учат за Новото време (ХVI-ХIХ век), което досега се преподаваше в IX клас. Докато обаче акцентът в програмата по история на сегашните деветокласници е взаимодействието между българското и европейското историческо развитие, в новата програма подобна цел няма. По същия начин учебният материал по география за IХ клас слиза в VIII и вместо за Европа, Балканския полуостров и България осмокласниците ще учат за планетата Земя, география на природата, климатичните пояси и т.н.

С по-малко български произведения е и програмата по литература за VI клас. Познати на всички творби като "Хубава си, моя горо", "Къде си, вярна, ти любов народна", "Вятър ечи, Балкан стене", както и встъпителната част на "История славянобългарска" отпадат за сметка например на "Моето семейство и други животни" (Дж. Даръл) и "Робинзон Крузо" (Д. Дефо), който фигурира в програмата за десети клас. Остават "Косачи" на Е. Пелин, "Серафим" на Й. Йовков, отделни глави от "Под игото" и др., макар че не е ясно какво става с други произведения от сегашната програма, като примерно "Щастливият принц" на О. Уайлд или пък "Гълъбът и мравката" на Лафонтен - дали слизат по-надолу, или въобще изчезват.

Разместване има и при програмата по история за VI клас - вместо да учат само българска история от ХVIII до ХХ век (Възраждането, будителите и др.), шестокласниците ще учат за средновековна Европа (V-ХI век) плюс родна средновековна история до края на ХVII век. Интересно е, че в програмата е записана темата "Създаване и укрепване на българското ханство/канство", както наскоро историци поискаха титлата "хан" да се замени с "кан". По география в VI клас отново ще се учат Северна и Южна Америка, но пък отпадат Африка и Антарктида (които "отидоха" в V клас), както и Атлантическият и Северният ледовит океан за сметка на три нови теми - Азия, Австралия и Океания. В момента те се изучават в VII клас заедно с Тихия и Индийския океан.

При второкласниците няма посочени задължителни произведения, а теми и умения, които следва да са овладени в края на класа. Малчуганите и занапред ще трябва да могат да познават глагол, съществително и прилагателно име, да създават кратък текст, да разграничават съобщително от въпросително изречение и т.н. Някои от сегашните цели обаче не са изрично записани в новата програма - например да четат на глас гладко, както и наум, да разбират опозицията добро - зло в изучавана приказка, да изказват благопожелания по случай празници и български народни обичаи или пък да откриват основни белези на своята национална идентичност в изучавани творби. За сметка на това пък са добавени нови умения като да пренасят правилно многосрични думи, да озаглавяват текст, да откриват значението на непознати думи и др.

Някои учители видяха доста голяма прилика между новите програми и писаните от ГЕРБ през 2013 г., за които бяха усвоени над 900 хил. лв. по европроект. Според тях например отпадаше голяма част от съвременната българска литература, както сега се предлага при програмата по литература за VIII клас. Други пък вече коментираха пред bTV, че програмите може да целят каквото и да е, но в никакъв случая съхраняване на българското национално самосъзнание.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3530 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2016.01.27 | 01:54

8
Опитите на ГЕРБ да потурчат българите продължават, но един ден ще плащат с кръв.
Траян

2016.01.26 | 22:31

4
За съжаление никой нищо не си плаща то и затова простотиите си продължават последните 150г. вероятно и повече и както се очертава най-много още 20г. и после няма да имаме никакви български проблеми гарантирано от ГЕРБ!
до чикиджията:

2016.01.26 | 15:52

1
Кофти ли ти е баце? Кофти ли ти е че АТАКА умря?

2016.01.27 | 01:53

7
Умира България ,бе педераст продажен !

2016.01.27 | 01:53

6
Боко измени на опита си ,да събира министрите си от кръстовищата !Тоя път ,директно от кенефа !

2016.01.27 | 01:53

5
герб - национални предатели
до чикиджията:

2016.01.26 | 22:31

2
Шибаш ли си ръцете по цял ден?

2016.01.26 | 22:31

3
Шибаш ли си д-то по цял ден ? Педалче !

Добави коментар

Водещи новини