''София 100 години столица на българското кино''

  • 15 януари 2016 12:37

  • 1032
  • 0
''София 100 години столица на българското кино''
©

В Деня на българското кино – 13 януари, емблематичното кино “Люмиер” официално отвори врати за всекидневни прожекции.

За тържественото откриване беше избрана премиерата на родния филм “София 100 години столица на българското кино” по сценарий и режисура на Явор Веселинов.

Показването на филма е и първият акт на съвместно сътрудничество между Националния дворец на културата и Националния филмов център, които сключиха меморандум за партньорство, в подкрепа на българското кино, по-рано същия ден.

Преди прожекцията приветствени думи към публиката отправиха Мирослав Боршош – изпълнителен директор на НДК, Камен Балкански – изпълнителен директор на НФЦ и д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община в направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”.

“Честит празник! Благодаря ви, че сте тук! Много сме развълнувани в Двореца, защото за кратко време успяхме да направим така, че това място отново да се превърне в киносалон, в който българските и европейските филми да са основен акцент. Знам, че е много трудно. Даваме си сметка за състоянието на българската киноиндустрия, но ако съберем любовта и таланта на хората, които работят в тази индустрия и ако с нашата воля и професионализъм в Двореца обединим усилия, можем да променим много неща. И да стане така, че на този екран зад гърба ми да има много качествени български филми”, каза Боршош.

“Искам да благодаря на Столична община за подкрепата, която ни оказва, както и на Националния филмов център”, допълни той.

„Първо имам приятното задължение да честитя празника от името на нашия кмет – г-жа Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Това е празник за София в пълния смисъл на думата, защото, както знаем, нашият град беше обявен през 2014 г. за „Креативен град на киното” от ЮНЕСКО. Едно призвание за огромната роля, което това велико изкуство играе в живота на столицата. От Освобождението до днес киното е наистина душата на София. Искам да благодаря специално на г-н Боршош и на екипа на НДК, които направиха възможно кино “Люмиер” да заживее нов живот. Културният ренесанс на НДК стигна и до него, за което ние сме щастливи.

Благодаря и на Националния филмов център и НДК за постигнатото споразумение, защото за поколения софиянци любимото място за прожекции е НДК и се надявам то да е такова и за идните поколения. На добър час и приятно гледане!”, бяха думите на д-р Чобанов.

От своя страна Камен Балкански сподели: “Червеният килим е постлан пред кино “Люмиер” и премиерите на новите български филми, които Националният филмов център ще подкрепя и занапред. Благодаря на всички, които сте тук, успех на филма и екипа му, това е пред-предпремиера и с нея “Люмиер” започва своя ежедневен програмен цикъл. Пожелавам на тези, които правят кино много усмихнати или много разплакани от вълнение лица. А тези, които гледат – приятно гледане!”

„София 100 години столица на българското кино” е по сценарий и режисура на Явор Веселинов, а идеята е на Жана Караиванова. Оператор е Росен Даскалов – Тичъра, художник е Тита Димова, композитор на музиката е Емилиян Гацов – Елби. Продуценти са Галина Тонева и Кирил Кирилов. В ролите се превъплъщават Борис Георгиев и Явор Веселинов.

Продукцията е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на столицата през времето.

След прожекцията екипът на филма беше представен на публиката, а режисьорът и сценарист на продукцията – Явор Веселинов благодари на всички и изрази задоволството си, че премиерата е точно на празника на българското кино.

Събитието в “Люмиер” уважиха видни представители на българската кино и театрална индустрия у нас, медии и др.



ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА:
Едно осемгодишно момче попада в запуснат, но приказен и мистериозен киносалон. Гледайки филм след филм, то започва да си представя, че е герой в тях – вижда апокалиптична София от “А бяхме млади” и “Дневникът на един луд”, размирна София от “Тютюн”, “Немирната птица любов”...Пред очите му се открива стара София от “Любимец 13”, “Анкета”, “Бялата стая” и София такава, каквато я познаваме сега – “Цветът на хамелеона”, “Източни пиеси”, “Тилт”... Продукция е на “Гала Филм” и се осъществява с помощта на Столична програма “Култура”, Национален филмов център в копродукция с ARS Digital Studio.


ПОВЕЧЕ ЗА КИНО “ЛЮМИЕР”
Кино “Люмиер” е част от мрежата киносалони “Europa Cinemas” и занапред приоритет в програмата му ще продължат да бъдат българските и европейските филми. Техниката е закупена специално за салона на кино “Люмиер” – нейните параметри са съобразени с голямото прожекционно разстояние и гарантират максимално качествено изображение. Досега прожекциите се осъществяваха с техника под наем. Предварителната продажба на билети се осъществява на касите на Билетен център – НДК, а един час преди съответната прожекция - и от касата на кино “Люмиер”.

Ето какво предстои да гледаме от 15 до 21 януари:

15 януари, петък, 19:00 ч.

Ирмена Чичикова в

първия български филм, селектиран

за конкурса на фестивала „Сънданс”

ВИКТОРИЯ на Майя Виткова – 155’

16 януари, събота

18:15 ч. – Майкъл Фасбендър и Марион Котийар в МАКБЕТ, 113’

20:30 ч. – Хоакин Финикс и Ема Стоун в ПОЧТИ НОРМАЛЕН на Уди Алън, 96’

18 януари, понеделник, 19:00 ч.

Никол Кидман и Джулия Робъртс в ТАЙНАТА Е В ТЕХНИТЕ ОЧИ – 111’

20 януари, сряда, 19:00 ч.

Хоакин Финикс и Ема Стоун в ПОЧТИ НОРМАЛЕН на Уди Алън, 96’

21 януари, четвъртък, 19:00 ч.

Майкъл Кейн, Харви Кайтел и Джейн Фонда

във филма на Паоло Сорентино МЛАДОСТ – 118’

Последвайте канала на

1032 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини