Майки зарязват бебета наркомани в болниците

  • 14 януари 2016 15:22

  • 2744
  • 0
Майки зарязват бебета наркомани в болниците
©

Бебета наркомани се борят за живот в столичната Първа градска болница. Тя поема основния поток от новородени, чиито майки са зависими от дрогата. Един от последните случаи е от Коледа, когато 38-годишна наркоманка изоставила невръстното си момченце в "Майчин дом", пише "Телеграф".

Бебето било родено с много силен абстинентен синдром и затова е изпратено в Първа градска болница. Майката не го потърсила повече, това било четвърто й дете.

"Има много такива случаи. Само тук годишно минават по 60-70 бебета на жени, употребяващи наркотици", съобщи д-р Велимир Симов, неонатолог и педиатър, завеждащ Отделението за недоносени деца към болницата. В лечебното заведение се грижат и за няколко деца, родени от ХИВ позитивни майки.

Майките на много от тези деца ги изоставят още в родилния дом. Някои от децата се дават на роднини или на приемни родители. Ако обаче такива не се намерят съдбата на бебето е т.нар. медико-социални грижи. Официалната статистика на здравните власти показва,че родените бебета от жени, включени в метадонови програми са 35. Шест от тях са проплакали в София, а 29 извън столицата. След раждането тези деца изпадат в тежка абстиненция, защото прекъсва "снабдяването им" с наркотични вещества.

"Ако майката е наркоманка, рисковете за детето са огромни", категорична е проф. Боряна Слънчева, шеф на неонатологичната клиника в столичния "Майчин дом". Много често майките, които се дрогират, са болни и от хепатит C или В и могат да предадат заболяването на рожбата си. Други биха могли да бъдат носители на ХИВ. Когато бебето се роди, то изпада в абстиненция която е различно тежка в зависимост от дозите, които е приемала майката",обяснява проф. Слънчева.

Тя продължава средно 10-14 и повече дни като в този период новороденото страда от проблеми с храненето, прави гърчове, има повишена възбудимост и други трудности. В такива случаи се налага лечение с определени медикаменти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2744 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини