Има пари за клиничната пътека за радиохирургия, увери Бойко Пенков

  • 14 януари 2016 09:14

  • 736
  • 0
Има пари за клиничната пътека за радиохирургия, увери Бойко Пенков
©

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков декларира, че са осигурени парите за реимбурсация на клиничната пътека за радиохирургия в четирите болници в страната, които очакват разрешителни за дейността си, съобщи БНР.

"Тя отдавна е на финансиране, още за 2015 беше предвидено, понеже тогава в "Царица Йоанна" започнаха да правят радиохирургия, продължава да бъде факт в новата наредба за основния пакет. Радвам се, че действително ще имаме нова възможност - има три апарата, които могат да правят радиохирургия. Има един кибернож в Пловдив", поясни Пенков.

Купената миналата година апаратура за онкоболните работи с договор с Националната здравноосигурителна каса само в университетската болница "Свети Иван Рилски" в София.

Работна група подготвя указания за аптекарите за случаите, когато пациенти искат да си доплатят за медикамента, който ползват и който не се поема от Здравната каса, съобщи още д-р Пенков, заместник-министър на здравеопазването. Той обясни, че няма опасност касата да покрива само най-евтините лекарства от всяка група лекарства: "Там има други мерки, които са предприети за намаляване разходите на публичния фонд и подобряване на лекарствоснабдяването на хортата. Но тук това е пряка мярка, изключителна пряка върху човека. Просто тези неща трябва да бъдат коригирани. Не може в една група, разберете. Това е ненормална работа. От 24 лева до 211 лева цени на лекарства, става дума за една и съща молекула".

Последвайте канала на

736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини