Намалява броят на лекарите, заминаващи за чужбина

  • 13 януари 2016 13:05

  • 1057
  • 0
Намалява броят на лекарите, заминаващи за чужбина
©

Намалява броят на лекари, заминаващи за чужбина, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

От влизането в сила на новата наредба за специализациите - края на януари 2015 год., до края на годината, специализантите по нея са били 1204, като 857 от тях са били новозавършили и неспециализиращи до момента по реда на наредбата, а 347 са били прехвърлени от отменената вече Наредба 34.

През 2015 г. базите за обучение в страната са обявили 923 места за специализанти по клинични специалности по реда на Наредба 1, а висшите училища са обявили над 200 места по неклинични специалности.

За цялата 2015 г. МЗ е издало 364 удостоверения на български лекари за придобита професионална квалификация, които да послужат за работа в друга държава-членка на ЕС. Удостоверенията, издадени през 2014 г., са били 411. Това показва, че промените в наредбата за специализациите са успешна стъпка по посока на задържането в страната на младите лекари, допълват от пресслужбата.

Промените в Наредба 1 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването бяха направени с цел създаване на привлекателни условия за специализация и за професионално развитие на медицинските специалисти, добавиха от пресслужбата.

Чрез тях е облекчен достъпът до специализация чрез отпадане на платената специализация, а започването на самата специализация е възможно през цялата година. Специализацията по клинични специалности вече се осъществява въз основа на трудов договор, което гарантира на специализантите правото да получават адекватно трудово възнаграждение.

Последвайте канала на

1057 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини