Държава, забравила учителите си, е държава без бъдеще, обявиха от Синдикат „Образование“

  • 11 януари 2016 12:16

  • 3804
  • 6
Държава, забравила учителите си, е държава без бъдеще, обявиха от Синдикат „Образование“
© Булфото

Синдикат „Образование“ е шокиран от бездействието на институциите при зачестилите и недопустими действия на агресия и побои над учители в българското училище. Затвърждава се неприятното усещане в обществото, респ. у родителите и учениците, че живеем в държава, в която грубо се погазват и не се спазват законите, а учителите може да бъдат вербално и физически унижавани.

Това се казва в отворено писмо до медиите от синдиката.

За пореден път ставаме свидетели на побой над учителка с нанесени физически наранявания при изпълнение на задълженията ѝ. За съжаление, отново МВР и прокуратурата неглижират проявената агресия и сриване на авторитета на български учител. Това кара да звучат не само предупредително, но по-скоро прорицателно думите на пребитата учителка от Севлиево: „Нация, която бие учители, е обречена!“, бесни са от Синдикат „Образование“.

Ние се присъединяваме към казаното от колегата Емилия Калоянова и заявяваме категорично, алармирайки институциите и Парламента, че държава, която е забравила учителите и добрите образователни традиции, е държава без бъдеще! В новия и доста дебел като обем образователен закон на г-жа Милена Дамянова не откриваме механизъм за защита на учителите от реваншизма на родители. Напротив – увеличава се влиянието на родителите върху директори и учители чрез бъдещите обществени съвети, без да им е вменен и намек за отговорност, възмутени са от синдиката.

Родителите нямат отговорността да търсят и обезпечават допълнително финансиране на учебните звена, да инициират обществени кампании за подобряване на образователните политики, но имат свободата да контролират и да се намесват в управлението на образователния процес, без да имат компетенции за това, изтъкват те.

Синдикат „Образование“ е неудовлетворен от това, че след доста драстични случаи на брутално отношение към учители в България, отговорните министерства не направиха нищо по превенция, най-малкото във връзка с пропускателния режим в учебните звена. Синдикат „Образование“ продължава да настоява българските учебни заведения да имат затворен режим и външни лица, в това число и родители, да не се допускат свободно и безконтролно, допълват синдикалистите.

Недопустимо е, според тях, използването, в разрез с всички нормативни документи и Правилници на училищата, на мобилни телефони по време на учебни занятия.

Мобилните устройства трябва да бъдат оставяни на съхранение на подходящо място на отговорно пазене в училище, а комуникацията между родителите и учениците по време на учебния процес да става посредством директора и класния ръководител. Налага се необходимостта от работа с родителската общественост за съгласуване, превенция и единодействие за осигуряване на спокойна и сигурна среда за обучение и възпитание на нашите деца, завършват писмото си от синдиката.

Последвайте канала на

3804 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
оня

2016.02.03 | 17:23

6
до 20 години България няма да я има, за съжаление.

2016.02.03 | 17:23

5
По-скоро бих сложил заглавие: Държава забравила народа си е държава без бъдеще, защото не само учителите в България са хора.

2016.01.25 | 16:08

2
Докато децата се възпитават в семейства, в които бащата по потник вечер пие ракия и псува даскалката, а майката вилнее по МОЛ-овете и ич не и дреме за семейството, до тогава това ще е резултатът!Учителите НЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ВЪЗПИТАВАТ 25 ДЕЦА, КОИТО В КЪЩИ ОСВЕН ДА ГИ НАХРАНЯТ ДРУГО НЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ С ТЯХ! ДЕТЕТО СЕ ВЪЗПИТАВА В СЕМЕЙСТВОТО! УЧИТЕЛЯТ Е само партньор на родителите. Разберете го най-сетне това. Години наред след училище чувам родителите да питат рожбата си: ,,Яде ли днес?" Никога никой не попита:,,Как се държа днес в училище? или ,,Какво се случи днес в уч-ще, какво научи днес.....? Е, това е резултатът! Тъпи родители- тъпи и невъзпитани деца. Чакайте институциите да ви възпитават лигльовците и ги пращайте на уч-ще само да не са си вкъщи. Никой не е длъжен да ви търпи претенциите и непремерените изисквания към учителя за 500лв. ТОЛКОЗ!

2016.01.25 | 18:37

4
Учителите трябва да носят наказателна отговорност заради фалшивите знания, които преподават на децата и заради пълното безхаберие, какво става с тези деца, докато са на училище!

2016.01.25 | 16:10

3
А вие учителите какво правите за децата ни? Защо не се борите за програмите, които дават знания на тези деца или и вие сте родоотстъпници? Къде сте когато камените издевателстват над нормалните ученици, чийто родители ги възпитават в човеколюбие и морал? КЪДЕ СТЕ И ЗА КАКВО СТЕ ТАМ?
XXL

2016.01.22 | 18:40

1
ТЕ ЗАБРАВИХА ЗА НАРОДА КАТО ЦЯЛО ВИЕ САМО ЗА УЧИТЕЛИТЕ ДЪРЖИТЕ СМЕТКА.КАТО НЯМА РАЖДАЕМОСТ КОГО ДА УЧАТ УЧИТЕЛИТЕ !!!!!

Добави коментар

Водещи новини