18 села в Смолянско са без лекари

  • 07 януари 2016 14:38

  • 1081
  • 0
18 села в Смолянско са без лекари
© GettyImages/Gulliver

Осемнадесет села в област Смолян са с незаети лекарски практики, информират от Регионалната здравна инспекция.

Местата за общопрактикуващ лекар в малките планински села остават непривлекателни за медиците заради ограничените пациентски листи, въпреки изплащаните допълнителни суми за работа при неблагоприятния условия. За жителите на 18-те села се грижат общопрактикуващи лекари от съседни практики, а част от пациентите са принудени да пътуват десетки километра до най-близкото джипи.

Колоритното родопско село Широка лъка е в списъка на неатрактивните за докторите селища. Мястото за джипи е свободно от няколко години, а населението е обгрижвано от лекар от съседна община, който работи в селото 3 дни седмично по 2 часа. Местни горски кооперации са дарили през 2012 г. общо 4000 лева за лекаря, за да се ангажира медицинска сестра и да бъде постоянно отворен кабинетът, обясняват от кметството, но тази практика не е просъществувала дълго.

Селата обикновено предоставят помещения и за жилище за лекаря, който ще се съгласи да работи в отдалечения район. Общо 40 практики в областта попадат в списъка на НЗОК за допълнително заплащане за неблагоприятни условия. От 555 до 902 лева варират месечните доплащания от Касата за лекарите в тези непривлекателни места.

Вакантни от години са местата за джипи в Гълъбово, Давидково, Буйново, Брезе, Грохотно, Лясково, Любча, Бръщен, Ерма река, Старцево, Мугла, Славейно, Петково, Широка лъка, Забърдо според информация от РЗИ.

Независимо от липсата на постоянен лекар, всички здравноосигурени жители в тях имат избрано джипи и гарантирано здравно обслужване, обикновено в съседно населено място. Прилага се и обслужване на селото от медик от друго селище, който пътува до втората практика в определени дни от седмицата.

Трудно проходимото през зимата село Мугла е недостъпно и за лекарски екип. Здравната служба от години е без медик, а населението, което е главно в пенсионна възраст пътува до лекарски кабинети в Смолян. Когато сняг прекъсне пътя до Мугла, лекарства за хронично болните се доставят с шейни или ратрак. Последният лекар, работил в селото е напуснал преди 5 г.

Последвайте канала на

1081 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини