Холандия иска драстично намаляне на бежанците

  • 07 януари 2016 13:17

  • 2059
  • 1
Холандия иска драстично намаляне на бежанците
© GettyImages/Gulliver

Холандия, която пое в началото на годината председателството на Съвета на ЕС, настоява в следващите месеци броят на мигрантите, които достигат ЕС, чувствително да намалее. Това съобщи на пресконференция холандският премиер Марк Рюте.

По неговите думи броят на мигрантите сега е огромен и е невъзможно да бъде запазен занапред. Необходими са допълнителни усилия за опазването на външните граници. Трябва да намалим значително броя на идващите; да споделяме справедливо тежестта; всяка държава в ЕС следва да осигурява достатъчно условия за прием. С настоящите бройки не може да продължаваме, посочи Рюте.

Трябва да направим необходимото схемите за квотно разселване на мигрантите да работят. Не съм от идеалистите, когато говорим за бъдещето на Европа. Затова нашето председателство е прагматично, добави холандският премиер. По въпроса с оставането на Великобритания в ЕС той заяви, че по-скоро е оптимист за постигането на договорка през февруари, допълва БТА.

Нямаме време за губене, Европа е изправена пред множество сложни проблеми, необходимо е европейско сътрудничество. За да бъде силна, Европа трябва да бъде обединена. Обещанията трябва да се спазват - това е основно разбиране на нашето председателство. Миграцията и международната сигурност са главна част от нашия дневен ред. Холандия твърдо подкрепя виждането, че европейското законодателство трябва да бъде разтоварено от излишните текстове, обобщи премиерът.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази очакване холандското председателство да открие дебата за бъдещето на еврото, за европейската защита на влоговете. Не вярвам, че ще се стигне до замразяването на правото на глас на Полша в Съвета на ЕС, да не драматизираме прекалено, коментира Юнкер в отговор на въпрос.  Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс посочи, че по въпроса с миграцията комисията все още не е доволна от резултатите от двустранното сътрудничество с Турция. Той съобщи, че ще се срещне отново с турските власти идния понеделник. Необходими са допълнителни усилия. В последните седмици числата (за идващите мигранти) остават относително големи. Все още не сме доволни от резултатите от сътрудничеството с Турция, заяви Тимерманс.
По повод изпратените от него писма до властите във Варшава заради предприетите спорни законодателни промени той съобщи, че още няма отговор. Очакваме отговорите на Полша, не сме ги получили още. Един от най-големите успехи на Европа в последните десетилетия е преходът на държавите от Централна и Източна Европа към демокрация, коментира Тимерманс.

Последвайте канала на

2059 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
даваме ви и нашите гадни цигани

2016.01.14 | 15:32

1
що така бе. Не е,бавате баба си меркел А?

Добави коментар

Водещи новини