Антибиотици на деца само след микробиологичен тест и антибиограма

  • 06 януари 2016 08:54

  • 3553
  • 1
Антибиотици на деца само след микробиологичен тест и антибиограма
©

Антибиотици да се изписват на децата само след антибиограма и това да залегне в Национална програма за правилна употреба на антибиотици. Това предлагат пациентска организация и микробиолози.

Микробиолозите искат да се намали прекомерната употреба на антибиотици, когато това не се налага като при вирусните заболявания. 80% от инфекциите на горните дихателни пътища са от вируси – антибиотикът е не само неуместен, но и обърква нещата. Така бактериите стават устойчиви на някои лекарства, а вместо лечение има усложнения, съобщава БТВ. Доказват го и изследванията в лабораторията по контрол на антибиотичната резистентност.

Една от грешките е медикаменти да се изписват без да я ясен причинителя и без антибиограма. Ако не е правена, се стреля на сляпо. Организмът може да е има резистентност към този антибиотик вместо да подобри състоянието на пациента и да хронифицира. Затова микробиолози и пациенти искат да има национална програма с правила за употреба на тези лекарства.

Нужно е да се прави профилактика на инфекциите, микробиологичното изследване, бързи тестове, за де не се дава антибиотик на сляпо и не този, който е предложен от лобита на фармацевтични фирми, а този, който е най-подходящ. Един микроспокски материал от храчка много бързо може да ориентира лекаря дали има инфекция и каква е тя. Трябва да се наблегне и на микробиологичното обучение на лекарите и връзката с микробиолозите. Предложението на пациентската организация ще бъде обсъдено през следващите месеци от различни експерти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3553 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.05.27 | 12:11

1
Абе хората се чудят как да вържат месеца, вие гледате да им вземете и душата с поредните идиотщини...пръстови отпечатъци, ирис-детектори и ...бла-бла-бла...бахти изкукуригалото здравно министерство! Баба ви все с антибиограма на задника е ходила...

Добави коментар

Водещи новини