През 2040 г. роботите ще са колкото хората

  • 05 януари 2016 13:26

  • 1575
  • 0
През 2040 г. роботите ще са колкото хората
© Getty Images

В следващите 24-39 г. броят на роботите на земята ще се изравни с този на хората, твърди в интернет софтуерният програмист и автор на фантастичен роман Логан Стреондж, пише "Новинар".

Той използвал данни от различни източници, за да пресметне броя на роботите и хората за книгата си със заглавие „Дом на роботи или, казано иначе, война на изкуствен интелект“.

Стреондж първо се обърнал към статистическата страница в интернет World Counts, която твърди, че всеки ден се раждат средно 350 000 деца, което означава около 130 млн. годишно. Ръстът е около 1%.

След това се обърнал към International Federation of Robotics, информациите в която твърдят, че през 2014 г. са били произведени около 5 млн. роботи, като ръстът им е около 15%.

В блог програмистът твърди, че след сложни изчисления той стигнал до резултата, че към 2040 г. ще се стигне до изравняване броя на хората с роботите.

„Тъй като човешките същества имат продължителност на живота средно 70 г. според World Fact Book, а роботите около 10 г., ще трябва да бъдат произвеждани седем пъти повече роботи годишно за да се изравнят те с броя на хората, което ще бъде постигнато в началото на 50-те години на века“.

Според Стреондж ако правата на роботите не бъдат зачетени и машините с изкуствен интелект превишат броя на човешките същества в съотношение 10:1, е възможно да се стигне до бунт на машините срещу техните създатели, съобщава „Бизнес инсайдър“.

Последвайте канала на

Novini.bg
1575 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини