Урок за мръсния въздух ядоса родители (снимки)

  • 05 януари 2016 11:58

  • 2188
  • 0
Урок за мръсния въздух ядоса родители (снимки)
© Getty Images

Учебник по "Човек и природа" възмути родители заради твърдението, че въглеродният диоксид е основен замърсител на въздуха.

Баща на четвъртокласничка изрази в интернет несъгласието си, че този газ е представен пред децата само с негативното му въздействие, без да е посочено, че той е неделима част от условията за живот на Земята. Други родители и учители също коментираха, че урокът за замърсяване на въздуха е прекалено опростен и създава погрешни представи.

От него четвъртокласниците научават дефинициите за кислород и въглероден диоксид. Посочено е, че и двата газа са безцветни, като първият е съставна част на въздуха, а втория е основен замърсител. Кислородът е представен още като необходим за дишането с основна функция да поддържа горенето. Въглеродният диоксид пък е „необходим в малки количества на растенията“.

В една от картинките към урока с удебелени черни букви е повторено твърдението че, CO2 е основният замърсител на въздуха. Под него е записано още, че „освен него димът от горенето на въглища, бензин и нафта замърсява въздуха с различни други газове и твърди частици“. Авторите допълват, че някои от тях са отровни и много опасни за здравето на човека. За да илюстрират твърдението, те са избрали да покажат две деца, които се давят от изгорелите газове от автомобили, камиони, заводи и самолети. Момичето и момчето от картинката дори казват, че заради замърсения въздух ги боли гърло, кашлят, кихат и очите им сълзят.

Пред "Телеграф" учителката по химия от 119 СОУ в София Марина Бозаджиева коментира, че в даденото определение за въглеродния диоксид липсва пояснение за количеството му. "Авторите вероятно са имали рпедвид въглеродните емисии, които се изрхвърлят в резултат от човешката дейност. В големи количества въглеродния диоксид може да виновник за киселинните валежи. Но, от друга страна, в дадено количество той е необходим за фотосинтезата. Липсва пояснението за количествата, които водят до замърсяване. Колкото повече се опростяват тези определения в учебниците на малките деца, толкова по-неточни са те" добавя тя.

Последвайте канала на

Novini.bg
2188 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини