Изписаха натровените с ракия в Якоруда

  • 04 януари 2016 14:55

  • 1615
  • 0
Изписаха натровените с ракия в Якоруда
© Булфото Архив

Осемте пациенти от Якоруда, които пиха ракия – менте, бяха изписани в понеделник преди обяд от реанимация на благоевградската болница.„Всички са в добро здраве, напълно са възстановени. Спасено е и зрението им, което имаше опасност да се увреди след употребата на метилов алкохол", обясни директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. След като напуснаха болницата осемте мъже веднага отидоха в благоевградската полиция. Всички те дадоха обяснения, а по-късно бяха разпитани пред съдия за инцидента в Якоруда, при който починаха петима млади мъже, а те пострадаха след пиенето на отровна ракия. Метиловият алкохол им продал местният бизнесмен Тайфи Мекльов.

Мюсюлмани и християни в Якоруда пък събират средства за курбан. Поставени са две кутии за дарения. „Нормално е да се направи курбан, за да спре това зло. Всички са обединени от желанието да няма повече смърт", каза районният мюфтия в Пиринско Айдън Мохамед. Свещеници пък са готови да направят литийно шествие с чудотворна икона на свети Георги, за да спрат злто. Иконата на светеца се съхранява в катедралната църква „Св. св. Кирил и Методий". „Най-важното е хората да вярват искрено и тогава наистина може да се случат чудеса", твърдят от Неврокопска епархия. Сред честите посетители на храма в Якоруда са и доста мюсюлмани, които правят дарения на църквата, след като молитвите пред иконата са им донесли лек и облекчение на болката. Свети Георги помага на всеки, независимо от религията му, стига да има вяра в сърцето си, казват свещеници.

В Якоруда се говори все по-усилено, че може да се направи ексхумация и на починалия на 21 декември 33-г. Юсуф Мемчов. Майка му Айше твърди, че ден по-рано той и други две момчета от велинградското село Кръстава пили ракия в дърводелския цех на Тайфи Мекльов. На другия ден Юсуф и един от другите двама издъхнали. Мекльов бе арестуван за разпространението на отровната ракия и съдът го остави зад решетките. Според наблюдаващия прокурор Георги Мадолев може да се разшири предметът на разследването, ако се съберат достатъчно данни и доказателства, че и тези двама мъже са издъхнали след употреба на метилов алкохол. Тогава ще се поиска ексхумация и на техните тела. Такава вече бе направена на тялото на 38-г. Вайдин Мисанков на 30 декември в гробищния парк на Якоруда. Доказано бе, че причина за кончината му е употреба на метилов алкохол. „Ако Тайфи е виновен, да си понесе наказанието. Не може да печелиш за сметка на живота на толкова млади хора, това е нечовешко", коментират якорудчани.

Последвайте канала на

1615 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини