Теменужка Петкова: Очаквам да има леко повишение на цената на тока

  • 28 декември 2015 17:27

  • 1692
  • 16
Теменужка Петкова: Очаквам да има леко повишение на цената на тока
©

България е една от последните страни-членки на ЕС, която не е либерализирала енергийния си пазар. Тук нямаме избор, тъй като, ако не го направим ще ни бъдат наложени санкции от ЕС. Това е един процес, който е насочен към това да изнесе енергийния сектор на пазара, за да се конкурира. Това не бива да плаши потребителите, защото цената е да се намали цената на тока. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в предаването "Лице в лице" по БТВ.

По думите й ще има механизъм, който ще защити най-уязвимите потребители. "На първо място трябва да определим тази група, на второ място да се определят критериите за енергийно бедни". Енергийният министър увери, че в този процес ще се разчита и на експерти от социалното министерство, както и на работна група от ЕС. "Българските потребители трябва да са спокойни".

Петкова бе помолена да коментира прогнозата на Таско Ерменков, че престои цената на електроенергията да скови с 35%. "Никой не може да каже с колко ще се вдигне цената на електроенергията след пълната либерализаця на енергийния пазар, но в нокакъв случай няма да е с толкова. Пракртиката показва, че първоначаслно еналице съвсем леко повшаване на цената, но много скоро след това цената пада. Това показва, че пазарът е изиграл своята роля и цената се е формирала на пазарен принцип", посочи Петкова.

"Очаквам да има леко повишение на цената на тока и за бизнеса", призна енергийният министър. Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по добави, че няма да бъде направено нищо, което да навреди на техните интереси. Този процес ще продължи доста дълго време, на различни етапи, които ние ще следим и при нужда ще се намесваме.

"При пълната либерализация ще се постигнат два ефекта - ще се намали цената на електрическата енергия, КЕВР вече няма да определя цената на тока, а самият пазар, тя ще се определя от търсенето и предлагането. Вторият ефект е това, че ще се даде възможност на всеки един потребител да избере доставчика си на електрическа енертгия, а доставчиците ще трябва да се конкурират по между си".

Петкова уврри, че заемът на БЕХ цели да се разплатим с американските централи. По думите й към момента той е 364 млн. лева. "В сектора сме влезли в дългова спирала", призна Петкова."За да се разреши проблема трябва да се вземе заем, с който да се разплатят старите задължения".

По отношение на инвеститорски интерес към строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", Петкова каза: "Информацията, че Китай е заинтересован да строи реактора е вярна. Инвеститорите бяха много впечатлени и в продължение на няколко месеца ще водим дискусия, след което ще се реши дали това да се случи. Това няма да изключи напълно "Уестингхаус". Те ще бъдат стратегически инвеститор, а "Уестингхаус" може да бъде технологичен инвеститор. Това са работните варианти, по които сме говорили".

"По отношение на АЕЦ "Белене" трябва да сме много внимателни, тъй като предстои произнасяне на арбитража. Аз лично се надявам да се вземат предвид нашите аргументи и страната ни да не бъде ощетена. Намявам се съдът да е справедлив", призова Петкова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1692 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2016.01.01 | 14:57

16
BULGARINA UMIRA OT; KREDITI SMETKI ZA PARNO OT TAM I RAK
Гацо

2016.01.01 | 14:57

15
Наслушахме се на приказки ,че само БГ не е направила това онова за повишаване цените на туйси -онуйси .Кажете нещо по въпроса коя европейска страна е замразила доходите от 5-6 години?Е разбира ,че на този етап това е невъзможно като доходите на депутатите но все пак нещо по оптимистично да ни обещаят ...:)

2016.01.01 | 14:57

14
Ако искате РЕВОЛЮЦИЯ, вдигнете го.

2016.01.01 | 14:57

13
ахъъъ , най - уязвимите ще да се окажат административните служители и ще ги компенсират / както при топлофикациите/, а работещите бедни ще им плащат сметките ? държава мечта , чудя се дали трябва тояга , или е време за брадва ?
ДС

2016.01.01 | 14:56

12
Леко,леко....Колко да е леко?

2016.01.01 | 14:56

11
И аз очаквам нови протести!
ВМК

2016.01.01 | 14:56

10
Не се наядохте! Не се накрадохте! Но вече не можете да ни изненадате с вашето на...сирене !

2016.01.01 | 14:56

9
Тогава за какво е КЕВР !Само да лапат пари и мухи ли ?

2015.12.31 | 10:41

8
Аз не очаквам повишение.

2015.12.31 | 10:41

7
Очаквам леко да те изнасили някое много надарено магаре...теб и другите 240 урода и членове на комисии и т.н.

Добави коментар

Водещи новини