Евростат отчита повишение на индустриално производство в ЕС

  • 14 декември 2015 14:29

  • 786
  • 0
Евростат отчита повишение на индустриално производство в ЕС
© Getty Images/Guliver

Индустриалното производство в Европейски съюз отбеляза добро повишение през октомври след липса на растеж през септември, но в същото време то стагнира в България, показват данни на Евростат, предаде БНР.

Индустриалното производство в целия ЕС се повиши през октомври с 0,5% на месечна база след 0,0% през септември (възходяща ревизия от понижение с 0,1%), докато на годишна база нарасна с 2,4% след повишение с 1,8% през предходния месец.

Индустриалното производство бележи най-солидно повишение на месечна база в Литва (ръст с цели 11,3%), следвана от Холандия (повишение с 4,3%), Португалия (с 3,9%) и Ирландия (с 3,4%), докато най-солиден спад на производството е отчетено в Гърция (понижение с 1,2%), Дания (с 0,9%) и Финландия (с 0,9%).

В същото време обаче, Евростат отчита стагнация на индустриалното производство в България през октомври (0,0%) спрямо септември, когато се понижи с 0,8%.

На годишна база производството в България се увеличи с 1,1% (спрямо октомври 2014-а) след растеж с едва 0,8% през септември. Въпреки това относително слабо повишение на производствения растеж през есента, индустриалното производство в нашата страна нараства за дванадесети пореден месец, след като за последно излезе на негативна територия през октомври 2014 година, когато се понижи 0,5 процентни пункта.

Последвайте канала на

Десислава Станева
786 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини