Това са медицинските постижения през 2015 г.

  • 10 декември 2015 18:06

  • 2861
  • 0
Това са медицинските постижения през 2015 г.
©

Най-големите успехи в медицината през 2015 година бяха трансплантациите на лице и скалп, част от череп, ръце, както и излекуването на бебе от левкемия с помощта на генна терапия, обобщава БТА.

Лекари присадиха лице и скалп на пожарникар, пострадал тежко при потушаване на огън през 2001 г. Това е най-цялостната лицева трансплантация, правена досега в света. Хирурзите са използвали голямо количество тъкан, с която са били покрити не само устните, носа, клепачите, двете уши, горната част от лицето и скалпа, но и голяма част от врата. Белези по лицето почти не са останали, защото шевовете са на врата. Операцията е извършена в медицинския център в Ню Йорк и е продължила 26 часа.

Специалисти от онкологичния център "М.Д. Андерсън" и Методистката болница в Хюстън, Тексас, направиха първата в света частична трансплантация на череп и скалп. Реципиентът е 55-годишният програмист Джим Бойсън от Остин, който получил голяма незаздравяща рана на главата си вследствие на лъчетерапия заради рядка форма на рак. Мъжът се сдоби също с нов панкреас и нови бъбреци заради животозастрашаващ диабет.

Хирурзи педиатри във Филаделфия присадиха две ръце на 8-годишно момче, което стана най-малкият в света пациент, подложил се успешно на подобна операция. Присадените на Зион Харви две китки на ръце са от донор. Момчето показа как раздвижва пръстите си и дори как леко стиска предмет с тях. В 11-часовата операция участваха 40 лекари, които внимателно съединиха артериите, вените, сухожилията, мускулите и нервите на малкия пациент. Костите му пък бяха скрепени с помощта на метални пластини и винтове. На Зион били ампутирани двете китки на ръцете, както и стъпалата, след като получил инфекция на кръвта. На 4-годишна възраст му бил присаден бъбрек, дарен от майка му. Малкият пациент ще трябва да приема лекарства до края на дните си, за да избегне реакция на отхвърляне на присадките.

На 18-годишен италианец в университетския медицински център в Торино бе присадена изработена от титан протеза, която замени половината от таза му. Трансплантацията бе представена като световна премиера. От една година младият пациент, засегнат от остеосарком на таза, бе подложен на химиотерапия, но състоянието му изискваше да се вземе радикално решение. Хирурзи ортопеди се свързаха с американска фирма и й поръчаха да създаде протеза, която съставлява половината от таза на пациента. Тя е с танталово покритие, което се приспособява към човешките кости. Операцията продължи 11 часа и половина, като хирурзите отнеха дясната половина от таза на пациента, както и засегнатата от остеосаркома тазобедрена става, и ги замениха с протезата.

Бебе на една годинка във Великобритания стана първото в света, излекувано от левкемия с помощта на терапия с генномодифицирани имунни клетки. Малката Лейла Ричардс е едва на 14 седмици, когато лекарите й поставят диагноза остра лимфобластна левкемия - най-разпространената форма на злокачественото заболяване в детска възраст. Момиченцето се подложило на химиотерапия и му било присадено костен мозък, но рецидиви на рака се появили отново. След като изчерпали всички възможности и почти изгубили надежда да спасят Лейла, специалисти от болницата "Грейт Ормънд стрийт" в Лондон предложили на семейството й експериментална терапия. Два месеца по-късно детето бе излекувано. Лечението включва добавяне на гени към здрави донорски имунни клетки, известни като Т-клетки. Чрез технологията за редактиране на гени TALEN, която действа като "молекулярна ножица", се изрязват специфични гени. Това кара Т-клетките да се държат по два начина - да станат "невидими" за силно лекарство срещу левкемия, което обикновено ги унищожава, и да се препрограмират, за да атакуват единствено раковите клетки.

Човешки кръвни клетки от пъпна връв, бяха инжектирани венозно в мишки, които са засегнати от болестта на Алцхаймер. Интервенцията е намаликла дегенерацията на мозъците им. Методът е изненадващ. Изследването е на учени от университета на Флорида в Тампа. Клетъчната трансплантация показа, че човешките клетки не само мигрират към мозъчните тъкани у гризачите и оцеляват до 30 дни, но и че преминават през хематоенцефалната бариера. При това у гризачите не се появиха тумори.

Японски учени направиха голяма крачка напред към създаване на изкуствени бъбреци. Това ще допринесе за решаване на проблема, свързан с липсата на присадки за пациенти, които са засегнати от бъбречна недостатъчност. Няколко изследователски екипа по света се стремят в лабораторна среда да създадат функциониращи бъбреци въз основа на стволови клетки. Японските учени преминаха още един етап в тази насока - въз основа на стволови клетки са създадени бъбреци, които участват в процеса на отделяне на урина. Те бяха тествани успешно в експерименти с мишки и прасета. В рамките на предишни експерименти бяха създадени бъбреци, които филтрират кръвта, но не участват в отделянето на урина.

Френски учени създадоха костно-ставен имплант, който включва растежни фактори и стволови клетки. Той дава възможност да се възстановят увредени сухожилия и стави. Възстановяването на увреден ставен хрущял не е проста работа. Ако не прибегнат до поставяне на протеза, хирурзите инжектират в ставата на пациента стволови клетки от собствените му сухожилия. Резултатите обаче невинаги са удовлетворителни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2861 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини