Сирийските опозиционните групи се събраха на дискусия в Рияд преди мирните преговори с режима на Аса

  • 09 декември 2015 16:46

  • 1952
  • 2
Сирийските опозиционните групи се събраха на дискусия в Рияд преди мирните преговори с режима на Аса
© Getty Images/Guliver

Сирийски опозиционни и бунтовнически групировки се събраха на среща в саудитската столица Рияд днес в опит за създадат обединен фронт преди началото на предложените мирни преговори с правителството на сирийския президент Башар Асад, планирани за идния месец, предаде Асошиейтед прес.

Над 100 опозиционни фигури участват в срещата, свикана под егидата на Саудитска Арабия, която подкрепя сунитския опозиционен блок, борещ се за сваляне на Асад.  Саудитският външен министър Адел ал Джубейр приветства участниците в срещата, пожела им успех и изрази надежда за успешно приключване на техните дискусии. След това той се оттегли, тъй като срещата в силно охраняван хотел в Рияд протича при закрити врата, въпреки огромния журналистически интерес. Още когато делегатите започнаха да пристигат, многобройните журналисти бяха накарани да напуснат хотела, допълва БТА.

Форумът е председателстван от Абдулазиз Сагер, който оглавява независимия Изследователски център за района на Залива в Женева, съобщи частният саудитски тв канал "Ал Арабия". Мирният план, съгласуван миналия месец от 20 страни, събрали се във Виена, постави 1 януари като краен срок за началото на преговорите между режима в Дамаск и опозиционните групи. Целта на тези преговори ще бъде прекратяване на 4-годишната гражданска война.

"Атмосферата на първата сесия беше позитивна", каза Ахмад Рамадан от пресслужбата на Сирийската национална коалиция, цитиран от ДПА. Всички изразиха надежда да се постигне общо виждане за бъдещето на Сирия, добави той.

16 души от присъстващите представляват въоръжените групи, сражаващи се в Сирия, включително твърдолинейните ислямистки фракции "Армия на исляма" и "Ахрар ал Шам", които са сред най- мощните на терена. Тези две групировки, които в някои райони се сражават рамо до рамо със сирийския филиал на Ал Каида - фронта "Ан Нусра", рядко са сядали на една маса с представители на по-умерената политическа опозиция.  Още от началото обаче се откроиха сериозни политически различия сред представените на срещата в Рияд. "Ахрар ал Шам" заяви в декларация, че ще настоява президентът Башар Асад да бъде изправен пред правосъдието и "репресивните институции" на неговия режим да бъдат ликвидирани, предаде Ройтерс.

Според "Ахрар ал Шам" някои от поканените "по-скоро представляват режима, отколкото народа и революцията", и представителството на бунтовниците на срещата в Рияд не отразявало справедливо тяхното влияние на терена.
"Ахрар ал Шам" каза, че ще отстоява своите искания , включително "пълно прочистване на сирийската земя от руско-иранската окупация и от сектантските милиции, които я подкрепят". Групировката призова за "сваляне на режима на Асад с всичките му крепители и символи и предаването им на справедлив съд". Тя подчерта, че ще "отстоява ислямската идентичност на нашия народ, както и принципите на нашата ортодоксална религия" и че няма да приеме изход от конференцията, който противоречи на тези принципи.

Според някои от представените в Рияд опозиционни фигури Саудитска Арабия първоначално е поканила 65 участници, 15 от които са от бунтовнически и воюващи групировки.
Представени са и дванадесет групировки, сражаващи се под "шапката" на подкрепяната от Запада "Свободната сирийска армия", както и политически опозиционни фигури в изгнание с ограничено влияние в самата Сирия, както и някои базирани в Сирия опозиционни групи.
Най-големият блок, представен на срещата с около 20 делегати, е подкрепяната от Запада Сирийска национална коалиция. Набива се на очи обаче отсъствието на влиятелни кюрдски опозиционни групировки и най-вече на кюрдските "Сили за защита на народа" - мощна военна групировка, известна с инициалите ИПГ, която играе централна роля в сраженията срещу "Ислямска държава" в Сирия. След делегатите на някои от опозиционните групи, поканени в Рияд, има етнически кюрди.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби каза във Вашингтон снощи, че срещата в Рияд ще окаже влияние върху бъдещите мирни преговори. Той изрази благодарност на саудитските власти, че "са свикали и ръководят тази среща", и подчерта, че САЩ много внимателно ще следят развоя й.

Последвайте канала на

1952 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.12.15 | 20:46

2
Изпитвам отвращение от всички участници в преговорите за разпределение на ресурсите на Сирия.
AJ4A

2015.12.11 | 07:56

1
те добре се беха събрали, ама са що бегат ? маймуни :)

Добави коментар

Водещи новини