Парламентарна комисия решава за сключването на "Гражданска отговорност" онлайн

  • 08 декември 2015 07:40

  • 1489
  • 1
Парламентарна комисия решава за сключването на "Гражданска отговорност" онлайн
© Novini.bg

Дали застраховката „Гражданска отговорност" да се сключва онлайн без електронен подпис ще решават депутатите на второ четене в комисията по икономическа политика и туризъм.

По думите на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн онлайн сключването е възможно, но трябва да е с електронен подпис. Миналия петък депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че от партията ще предложат възможността за онлайн „Гражданска отговорност" без електронен подпис.

При разглеждането на новия проект на Застрахователен кодекс сдружения и бивши зам.-председатели на Комисията за финансов надзор разкритикуваха липсата на възможност за сключване на застраховката по интернет. Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн отговори, че застраховки и в момента се сключват онлайн. Възможностите са две - или чрез използване на електронен подпис, който се заплаща, или изпращане на хартиено копие, на което да бъде поставен собственоръчно подпис от страна на застрахователя.

„Изискването, което сме заложили в Кодекса за застраховането, е винаги да има подписи на страните - било то електронен подпис, било то саморъчно поставен. И това е с цел да може да се гарантира, че при съдебен спор всяка от страните ще може да докаже съществуването на договора. По-специално се засяга, разбира се, правото на потребителя и неговата възможност да докаже, че разполага с валиден договор, подписан от застрахователя и не може да бъде оспорен", каза Агайн, цитирана от Дарик.

В петък депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че от партията са решили да подкрепят„Гражданската отговорност" и „Каското" да се сключват по интернет. „Бързам да уточня, че няма да има изискване за това клиентът да има електронен подпис, тоест застраховките ще се сключват онлайн, без да е нужен електронен подпис", обясни той.

По думите му когато застрахователят има възможност да предложи онлайн застраховка на крайния потребител, брокерите ще отпаднат, а цените ще намалеят.

„Това ще намали цената на застраховката „Гражданска отговорност" според нас с между 20 и 40 лева и повече от 40 лева, а съответно цената на Каското, която знаете, че е много по-скъпа, ще падне с много повече", каза той.

Ако депутатите приемат онлайн застраховането без електронен подпис на второ четене в комисия, възможността ще стане окончателна след разглеждането на кодекса в пленарна зала.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1489 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Писна ми от братушките!

2015.12.08 | 17:54

1
През 2008-ма година петрола достигна 147$ за барел – цената на дизеловото гориво беше 2,62лв. за литър! Днес петрола е 36$ за барел – цената на дизела е 2,09лв! Това ако не е „братска” монополска кражба!

Добави коментар

Водещи новини