Президентът: Всички сме родени равни, за да живеем в мир и да работим за мир

  • 07 декември 2015 20:26

  • 2887
  • 22
Президентът: Всички сме родени равни, за да живеем в мир и да работим за мир
© Президенство

Днес се нуждаем от мъдростта на традициите, които съществуват, за да ни обединяват, за да ни сплотят като общество и като народ. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в приветствието си към еврейската общност по случай Празника на светлината. В Софийската синагога държавният глава запали една от основните свещи на Ханука, с която се отправя послание за мир, разбирателство, толерантност и хуманизъм.

Президентът припомни, че по традиция споделя празниците на всички религиозни общности в България, не само като израз на уважение, но и като символ на препотвърждаване на народната воля и гражданския ни избор да живеем заедно в мир и хармония.

„Терористичните атентати, които разтърсиха Европа и света, отново напомниха, че във всяко общество ще се намерят фанатици и екстремисти, които ще се опитат да отнемат живота на невинни хора в името на Бог, но бруталното убийство няма нищо общо с Него“, каза държавният глава. „Бог ни учи, че всеки живот - на мюсюлманин, на християнин, на будист, на евреин или друг, е важен. Бог не желае никой да доминира над другите. Всички сме родени равни, за да живеем в мир и да работим за мир“, подчерта президентът.

„Нека подкрепим всяка инициатива срещу фанатизма, ксенофобията и антисемитизма. Дори най-страшното зло може да бъде предотвратено, когато хората от различни религии с различен етнически, културен и социален произход се обединят и решително кажат „не“ на омразата“, апелира държавният глава и изтъкна, че от векове българските земи доказват, че този уникален модел на толерантност и разбирателство е възможен. „Това голямо постижение на България обаче не е даденост, а се нуждае от честните и посветени усилия на всички нас“, допълни Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Държавният глава изрази увереност, че въпреки рекордния брой кризи, Европа може да реши и най-тежките си проблеми, когато е единна. „Нека продължим да градим своето достойно място в семейството на европейските народи. Да ускорим интеграцията с модерна демократична Европа. Да гарантираме, че принципите на международния правов ред се спазват от всички. Да гарантираме мир, върховенство на закона и човешко развитие за всеки“, апелира Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

„Именно нашата солидарност е това, от което най-много се страхуват тези, които искат да ни отнемат правото да живеем свободни и равни. Нека не позволим да отнемат единството и желанието ни да посрещаме и болката, и празниците си заедно, както и надеждата ни да надградим и да пребъдат завещаните от дедите ни фундаменти на разбирателство и толерантност в нашето общество“, заяви още президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в приветствието си към еврейската общност за празника на Ханука.

Последвайте канала на

Novini.bg
2887 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар

2015.12.10 | 13:37

22
гнусно чифутско копеле.
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ

2015.12.10 | 13:37

21
ТОВА НЕ Е МОЯ ПРЕЗИДЕНТ,ТОВА Е ДЯВОЛА В КОЖА НА ЧОВЕК,СИНА ТИ СЕ ОБРЪЩА В ГРОБА БЕ,ЗАСРАМИ СЕ БЕ ПРЕДАТЕЛ

2015.12.10 | 13:36

20
А защо като лидер на един народ, го държиш....гладен, беден, мрачен, а ти живееш като цар. А
Д-р Ненормалников

2015.12.10 | 13:36

18
Само комплексирани малоумници в форумите. Няма ли кой да ги прибере в психиатрията.
Доктор Менгеле от Карлуково

2015.12.10 | 13:36

19
Пращам линейката! От къде да те взема?
az

2015.12.10 | 13:36

17
Prodajnik, zionist , bokluk .

2015.12.10 | 13:36

16
Ауууу какъв гнусар е този нашия "президент".По-голям боклук си и от Доган и Местан толкова си гнусен че предпочитам да си навра главата в някой уличен казан отколкото да се здрависам с този хуманоид.Гадни ми се от теб чифут долен
антиБългарин

2015.12.10 | 13:36

15
подлога рептилска мършоядна.
Муньо

2015.12.10 | 13:35

14
Тоя мръшел не заслужава да влиза в учебниците. Нека го заличим и забравим. да е живял напразно. ....немога да се сдържа...МАЙкАти Долна мръсна да и го стовара у чирвото..курво ти долна.
Патриот

2015.12.10 | 13:35

13
Позор за българите, а едно време сме имали истински родолюбци за държавници, то затова сме на това дередже!
МИТКО

2015.12.10 | 13:35

12
НО НЯКОИ СА ПО РАВНИ ТИ ИМАШ ВСИЧКО ДОРИ И ПАРИ ВИЛИ ИМОТИ БОРИСОВ СЪЩО АЗ С ДВЕ ВИШИ ОБРАЗОВАНИЯ НИЩО И ЗНАЕШ ЛИ ЗАЩО ЗАЩОТО СЪМ ЧЕСТЕН И ИМАМ МОРАЛ ЗАТОВА ВИ МОЛЯ СНИШАВАИТЕ СЕ КОГАТО РЕШИТЕ ДА КАЗВАТЕ ВЕЛИКИ ФРАЗИ КОИТО НЕ СА ВАШИ

Добави коментар

Водещи новини