Нова професия дентален хигиенист искат лекари

  • 07 декември 2015 10:14

  • 2869
  • 0
Нова професия дентален хигиенист искат лекари
©

Да се създаде нова професия - дентален хигиенист. Зад тази идея застанаха лекари, специалисти по Детска дентална медицина, членове на Българския зъболекарски съюз.

Предложението ще се се обсъжда занапред, защото профилактиката на детските зъби у нас не е на добро ниво, заяви пред БНР проф. Росица Кабакчиева от Катедра „Детска дентална медицина“ на Медицински университет - София.

Експерти отчетоха Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18-годишна възраст. Заради изключителната си важност програмата ще действа до 2020 година.

"Ние работим със заболяванията, с кариеса и неговите усложнения, а много по-малко и дори никак със здравната профилактика. Тази дейност изисква много усилия, много срещи, междудисциплинарен подход. Детските зъболекари сме много, достатъчни сме да обучаваме други хора, които да вършат тази дейност", казва проф. Кабакчиева.

По думите й НЗОК не включва тази дейност в пакета, който се заплаща: "Много хора работят със Здравната каса и те ще бъдат овъзмездени за този труд, защото той е труд на разговора, на убеждението, на промяна на поведението, което изисква време. Ако това може да се направи за децата, това е безкрайно полезно".

Последвайте канала на

2869 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини