Харесайте facebook страницата ни

Иманярски набези край село Осиково

© Булфото

Продължават иманярските набези в района на девинското село Осиково, съобщи кметът на селото Венелин Палигоров. Той припомни, че в района има останки от крепости от тракийски селища и светилища. Оттам е минавал и стар римски път.

По думите на Палигоров иманярите нанасят големи поражения в региона, тъй като те се интересуват само от старинни монети, а при разкопаването чупят интересни керамични предмети, които са били използвани от предците ни. Палигоров обясни, че иманярите използват нощта, за да правят разкопки, а за техните набези местните разбират на другия ден като видят изкопите в нивите и ливадите и открият останки от изпочупени керамични предмети.

По думите му излизат доста хромели – ръчни тракийски мелници. Кметът ги събира в кметството, тъй като има идея след време в селото да направят музей, в който да показват тези експонати. Палигоров обясни, че от другата страна на техния връх Модър между връх Персенк и Модър археолози са открили светилище в посока Чепеларе и тракийско селище. Предполага се, че около целия връх е имало малки тракийски селца.

Според кмета иманярските апетити към този район не спират, затова според него за запазването на културното историческо наследство в региона трябва и държавата да се намеси. Палигоров каза още, че от историческия музей - Смолян археолози са посещавали района, правили са снимки, които са вкарани в националната система, за да може селото да кандидатства по проекти. Идеята на кмета е в селото да започне да се развива културен туризъм.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар