Проф. Миланов: Здравната карта няма да реши проблемите в системата

  • 02 декември 2015 07:54

  • 2071
  • 0
Проф. Миланов: Здравната карта няма да реши проблемите в системата
© интернет

В приетия бюджет на НЗОК имаше текстове, които се чудя кой от администрацията на министър Петър Москов ги е вкарал. Пак няма да има виновни, защото някой чиновник ги е предложил и те са влезли в Министерски съвет.

Това каза пред камерите на БНТ проф. Милан Миланов, председател на столичната колегия на БЛС. Вчерашната конференция мина добре и беше отразена добре. Относно думите на премиера, може би наистина трябва да се говори така. Да се натъртва на темата за здравето. Няма какво да коментирам повече по тази тема. По-добре да говоря за здравната карта. Тя има голямо значение за здравната система, но няма никакво значение за медицината, което е основата на всичко. От 17 години говорим за здравната карта и я превърнахме в мантра. Очакваме, че тя ще реши всички проблеми, но това няма как да се случи. ако здравната карта е съобразена с много неща, тя може да вкара дисциплина в здравната система, но няма да промени медицината, каза още той.

Много важно е да се разбере, че към момента здравната карта няма флексибилност. Говоря, че в София 40% от пациентите са от цялата страна и това е нормално. Не виждам как тази здравна карта ще заработи при това положение. Това важи и за болниците в Пловдив, Варна, Бургас. Частният сектор също се развива доста бързо. Щом той съществува, работа и печели, значи работи и не можем да го вкараме в рамка, както една държавна или университетска болница. Пак ще повторя, че всяка една здравна карта е нефлексибилна. Тя не отчита мобилността на пациентите. Ако целта на здравната карта е да се намали персонала, това не е достойно, заключи проф. Миланов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2071 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини