Американци и руснаци в ООН искат да се пресече финансирането за джихадистите от "Ислямска държа

  • 02 декември 2015 07:10

  • 2215
  • 1
Американци и руснаци в ООН искат да се пресече финансирането за джихадистите от "Ислямска държа
© Getty Images/Guliver

Русия и САЩ работят в Съвета за сигурност на ООН по нови резолюции за пресичане на финансирането за джихадистката групировка "Ислямска държава", съобщиха дипломати, цитирани от Франс прес.

Американската посланичка в ООН Саманта Пауър уточни през журналисти, че Вашингтон иска да "консолидира и рационализира усилията на Съвета по въпроса за финансирането на ИД", включително предишна резолюция от февруари.

Необходимо е също да се вземат нови мерки за по-ефикасни санкции срещу онези, които помагат на ИД да се финансира. САЩ, които председателстват Съвета за сигурност през декември, се надяват да постигнат успех в инициативата към 17 декември. В края на миналата седмица Вашингтон получи руска проекторезолюция в този смисъл и я проучва, каза Пауър.

Значителна част от усилията на Русия по отношение на ИД са съсредоточени върху финансирането и необходимостта да се попречи на ИД да черпи ресурси от продажбата на петрол или да има достъп до международните финансови пазари, посочи тя. Русия и САЩ споделят обща цел, увери Пауър без да каже, дали двете страни може да се споразумеят по общ текст. Руският посланик в ООН Виталий Чуркин, на свой ред, каза пред журналисти, че Русия иска подсилване на резолюцията от февруари, с която се наложиха санкции на физически и юридически лица, финансиращи ИД, купувайки от нея петрол или археологически предмети, откраднати в Сирия или Ирак.
Според оценката на експерти на ООН отпреди година продажбата на петрол носи на ИД между 850 000 и 1,65 милиона долара на ден, припомня АФП.

Последвайте канала на

2215 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Стоянов

2015.12.07 | 10:19

1
Ако САЩ искаха да пресекат финансирането на ИД, отдавна да са го направили! Знаем, че повечето държави изпълняват всичко, което американците поискат от тях! Проблемът е, че е в техен интерес нестабилността в региона, а и в Европа да продължи.

Добави коментар

Водещи новини