САЩ приканиха Турция да е по-активна в борбата срещу "Ислямска държава"

  • 01 декември 2015 21:49

  • 2138
  • 1
САЩ приканиха Турция да е по-активна в борбата срещу "Ислямска държава"
© Getty Images/Guliver

САЩ смятат, че Турция трябва да е по-активна във въздушната борба срещу "Ислямска държава", да обезопаси границата си и да преследва помагачите на групировката, които проникват в Турция, заяви министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, цитиран от Ройтерс.

"Нужно е Турция да прави повече на своя територия, за да контролира границата си, което не е ставало откакто се появи ИД", каза Картър на изслушване в Конгреса.

"Бихме искали турците да действат повече както по въздух, така и по суша. Повечето въздушни операции не са насочени срещу ИД, а срещу ПКК" (Кюрдската работническа партия), каза Картър.

Според американското разузнаване числеността на ИД в Ирак и Сирия е около 30 000 души, заяви Картър, цитиран от ТАСС. Той същевременно призна, че подхожда предпазливо към тези оценки. "Разузнаването ни прави всичко възможно да получи достоверни сведения, но не бива тези оценки да се смятат за идеални", посочи министърът на отбраната на САЩ, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2138 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.03 | 15:04

1
Тоест с две думи разузнаването им иска да научи, колко от "умерените" уж ислямисти са всъшност терористи, за да установи точния брой на ИД ахаха.Май май ще се окаже доста голяма бройка

Добави коментар

Водещи новини