Скандал между БСП и ГЕРБ заради Бюджет 2016. Управляващите следвали сценария на Чаушеску

  • 01 декември 2015 17:27

  • 2219
  • 4
Скандал между БСП и ГЕРБ заради Бюджет 2016. Управляващите следвали сценария на Чаушеску
©

Думите на премиера бяха извадени от контекста. Той обясни на кметовете, че те трябва да следят изпълнението на европрограмите. Не трябва да има грешки, защото Европа първо ще посегне на тези средства, които ще отидат за обрана. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова.

Има много несъбрани местни данъци, именно затова премиерът направи такава забележка на кметовете. Ако те си свършат добре работата ще има преизпълнение на приходите, както се е случвало в Бургас, например, посочи тя. Просто кметовете трябва да си свършат работата.

"Правителството също трябва да си изпълни ангажимента си и да не вдига данъците. Искането за увеличения в различните сфери е необосновано. Меренето с два различни аршина не е редно. Това каза депутатът от БСП проф. Румен Гечев в същото предаване.

Той се съгласи, че е твърде вероятно Европа да намали финансовите си трансфери към България и да ги пренасочи в областта на отбраната. Затова ние ще трябва да платим от бюджета 420 млн. лева, заради нарушения по европроекти, а това връща общините с един милиард назад. "Ние предлагаме правителството да компенсира общините, които ще са в бедствено състояние", добави Гечев.

Йорданова го увери, че е предвидена буферна сума за общините и това няма да се допусне. Тя посочи, че и средствата по програмата за саниране също ще се насочат към общините.

"Отделяте 600 млн. лева за БДЖ, който така или иначе е във фалит, вместо да отидат в Сребърния фонд. Тези средства няма да са за инвестиции, а за попълване на дупки, смята експертът от БСП.

Това е спекулация, заяви Йорданова. Това са средства за капиталови разходи в БДЖ. Вие правите аналогии със 500-те млн. лева, които си бяхте заделили за харчове, нападна колегата си тя.

Тук Гечев обяви, че заседанието е било атентат срещу демокрацията в България. "Заседание на бюджетната комисия. Конкретните цифри ни бяха предоставени секунди преди заседанието, което ни попречи да подготвим контрааргументите си. След това трябваше да гласуваме милиарди. Скандалът от днес е, че по време на обсъждането на Бюджет 2016 нямаше нито един представител на кабинета", заяви Гечев. "Правителството бламира парламента днес, това е новината", заяви депутатът от БСП.

Йорданова го поправи, че министър Москов е бил в зала. "Ако имахте желание за обсъждане на бюджет, можехте да ги вземете от деловодството на НС и да се запознаете с тях".

"Вие се подигравате с опозицията", добави Гечев. "Ако бюджетите ви са толкова хубави, защо ги крихте от гражданите?", попита той.

"Вие нямате моралното право да говорите за бюджети, вие оставихте в страната 6% дефицит, при вас фалира КТБ. Трябва да ни благодарите, че дойдохме на власт и спасихме икономиката на страната", обяви Йорданова.

"Вие поставихте световен рекорд, като приехте бюджет за час и половина", продължи Румен Гечев.

На въпрос дали в новия бюджет се предвиждат реформи, депутатката от ГЕРБ каза: "Бюджетите не правят рефоми, а създават предпоставки за тях", посочи Йорданова. Според нея реформата в здравеопазването е факт. Реформата в образованието също е в ход.

"Вие като нямате реформи - ние какво финансираме?", попита представителят на БСП. "Бюджетът ви е копи-пейст от миналата година. 1,5 млрд. ще теглят управляващите. Влизаме в дългова спирала" категоричен е Гечев. "Залагате мижав икономически растеж - нищо ново под слънцето". 

"Колега, вие сте специалист в тази сфера. Не следваме гръцкия сценарий", добави Йорданова.

"Вие следвате сценария на Чаушеску" завърши Гечев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2219 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ЗАЩО воленуглу ИЗБЯГА ОТ КАЗАРМАТА УХ МАМА ТИ ЯЛОВ

2015.12.02 | 09:09

4
комунистите СА БИТА КАРТА

2015.12.01 | 21:42

1
Така е измряха дъртите комуняги

2015.12.02 | 09:09

3
Боклука гечев беше фин.министър с дружката си виденов, когао направиха обира на 20ти век бкп-то 96-97...някой помни ли?!?!
Народе????

2015.12.02 | 04:11

2
И ще свършат като Чаушеско!

Добави коментар

Водещи новини