Нови 3.5 милиона евро за "еколозите". Този път за орли

  • 01 декември 2015 15:56

  • 2712
  • 2
Нови 3.5 милиона евро за "еколозите". Този път за орли
© Getty Images/Guliver

Наред с възмутителната поръчка за 7 милиона лева за опазване на 48 черни лешояда, неправителствени организации от Коалиция „За да остане природа в България“ са спечелили още 7 милиона лева, този път за царските орли в България. Както в първата, така и във втората поръчка, са изредени редица съмнителни очаквани резултати, които повдигат въпроси относно безпристрастното и целесъобразно усвояване на средствата, пишат в писмо до медиите от Сдружение "Форум Природа".

Всъщност, нито една от дейностите по проекта за орлите не гарантира, че самите птици ще извлекат каквато и да било полза от тях. Със 7-те милиона лева, бенефициентът по проекта, Българско дружество за защита на птиците, ще закупи 5000 декара пасища на свое име, ще възстановява други пасища, ще обучава и просветлява фермери, ще организира пресконференции и сайтове и ще разучава какво ядат орлите. Ще развъжда лалугери, за да ги храни, ще строят гнезда върху фиданки и ще пишат екшън-планове. Силно акцентираме върху факта, че веднъж закупени с европейските пари, петте хиляди декара пасища си остават собственост на неправителствената организация.

Любопитно е, че по проекта за царските орли, българската страна трябва да осигури 2 милиона лева съфинансиране. Анализът на финансовите отчети на бенефициента Българско дружество за защита на птиците не доказва, че това е по силите на самото НПО. Има основателни съмнения дали МОСВ като координатор на европейската програма LIFE за България и подкрепящо зелените проекти, ще се намеси да запълни дупката от 2 милиона директно с пари от държавния бюджет.

Не само че не спира, но и се задълбочава порочната практика огромни европейски средства да се изливат в няколко свързани помежду си НПО-та с тихата подкрепа на чиновници от Министерство на околната среда и водите, заявяват още от Сдружение "Форум Природа".

Номер на проекта: LIFE14 NAT/BG/001119

Линк: http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=5312&docType=pdf

Последвайте канала на

Novini.bg
2712 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Schto za prostotiia e tova?

2015.12.03 | 05:13

2
DA NE SE OTVORIAT RABOTNI MESTA,DA NE SE GRIJAT ZA HORATA,ZA TEHNIIAT PO DOBAR JIVOT,AMI DA BARVIAT PO SVIRKATA NA NIAKAKVI "PRIRODOZASCHTITNICI".AMI PUSNETE PODPISKA ILI TAM KAKVOTO MOJE DA IZMENI POLOJENIETO KAM PO DOBRO.I OT KADE NA KADE 4UJDI ORGANIZACII I DARJAVI SCHTE SE BARKAT V VATRESCHNITE NI RABOTI.

2015.12.02 | 08:51

1
Тиквата мръсна е замесен навсякъде с ограбването на държавата с подставени аверчета !

Добави коментар

Водещи новини