Депутатите приеха бюджета на Здравната каса с остри критики

  • 01 декември 2015 15:47

  • 2401
  • 0
Депутатите приеха бюджета на Здравната каса с остри критики
© Булфото

Депутатите приеха окончателно бюджета на Здравната каса за 2016 година. Това се случи след бурни критики от опозицията и с нито един защитник от управляващото мнозинство, освен министърът на здравеопазването д-р Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва.

За три часа Москов се изказа два пъти за разясняване на промени в бюджета на НЗОК.

Председателят на левицата Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно обясни, че странният начин по който се обсъждат измененията и допълненията в Закона за здравното осигуряване през бюджета на Касата, показват, че правителството не иска сериозна дискусия по текстовете. „Според мен с този изменителен закон се приключва въпросът с необходимостта от съществуване на Здравна каса в България. Няма нужда от Здравна каса. Ние от БСП ще внесем законопроект за отмяна на Здравната каса".

"Много е важно да имаш приятели в Здравната каса и да има частни лечебни заведения. Където има повече такива, парите винаги са повече. Това личи от разпределянето в последните години", каза лидерът на БСП Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

„Положихме доста усилия да прокараме текстове в закона за здравното осигуряване, които да гарантират контрола. И ако вие положите по-голяма енергия в посока всеки български граждани да се разходи до регионалната здравноосигурителна каса и да получи своя персонален код, с който само с 3 кликвания в компютъра си ще има пълна информация какво се е случило с него", коментира Димитър Байрактаров от ПФ.

Предвижда се в стоматологията НЗОК да поема поставянето на три безплатни пломби на пациентите.  Досега НЗОК поемаше две дейности в рамките на една година или две пломби (амалгама). Така в края на годината, когато възниква допълнителна нужда пациентите, които до сега заплащаха за нея, ще могат да се възползват.

В бюджета на НЗОК бяха гласувани допълнителни разпоредби, които дават възможност при коректно изпълнение на бюджета да се освободят средства от резерва, които ще дадат възможност да се покрие необходимостта от трета дейност.

Стоматолозите са доволни от промяната и коментират още, че това е сериозен скок в денталната помощ. За бранша и пациентите промяната е голяма, защото здравният стоматологичен пакет не е променян 15 години.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2401 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини