Две свлачища застрашават живота на жителите в град Лъки

  • 01 декември 2015 12:36

  • 1599
  • 1
Две свлачища застрашават живота на жителите в град Лъки
© Булфото

Две свлачища застрашават живота на жителите в град Лъки.

Това съобщи инж. Валентин Симеонов, кмет на Община Лъки, цитиран от радио Фокус. По думите му, първото опасно свлачище е при жилищен блок, до който има храм. „Жилищният блок е каменна зидария. Половината падна след последния снеговалеж. Вече стената е с обратен наклон и има вероятност да падне всеки момент. Изключително опасно е за хората, живеещи в блока. Те обитават сградата и в момента, защото няма къде да отидат”, обясни инж. Симеонов. Кметът на Община Лъки посочи, че второто опасно свлачище е в близост до детската градина на територията на града. „Има 72 деца в детската градина и там се провеждат занимания. При всяко положение предприемането на мерки е наложително”, каза инж. Симеонов.

Той добави, че проблемът със свлачищната активност в района води началото си от месец март при последния снеговалеж. „В момента няма движение, не се наблюдава свлачищна активност. Но ще имаме проблеми след като започнат дъждовете и снеговете”, коментира кметът на Община Лъки. По думите му, ъгълът на джамията виси във въздуха и при евентуални валежи ще се предизвика кризисна ситуация. „Забранил съм обреди да се правят в храма, защото има опасност като има хора да стане белята. Взели сме превантивни мерки, но при всички положения нещо трябва да се направи”, каза инж. Симеонов. Той обясни, че през месец август се е състояло заседание на Комисията по бедствия и аварии, но молбата за помощ и подготвените проекти за укрепване на свлачищата са били отхвърлени, а необходимите средства не са били отпуснати.

„Доколкото знам ще има още едно заседание на Комисията по бедствия и аварии през месец декември. Надявам се поне тогава да бъдат одобрени исканията ни за отпускане на средства за спешно укрепване на свлачищата на територията на Лъки”, каза още кметът на общината. Според инж. Валентин Симеонов, конкретните мерки, които трябва да се предприемат са свързани с изграждането на две подпорни стени на стойност около 450 000 лева. „Друго спасение няма. Ние сме изготвили проекти и необходимата документация. До момента няма развитие”, коментира кметът на Лъки.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1599 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.01 | 13:10

1
kur za pazavrata turska boiko fes

Добави коментар

Водещи новини